Minder processierupsen in Antwerpen door meer natuurlijke vijanden

De haartjes van de processierups zorgen voor jeugd en geïrriteerde ogen. 

De haartjes van de processierups zorgen voor jeugd en geïrriteerde ogen. © © Yorick Jansens

Antwerpen -

Momenteel zijn er vier nesten van processierupsen vastgesteld in de Antwerpse parken, twee in Wilrijk, één in het polderdistrict en één in het Stadspark. Het probleem is wel veel minder groot dan de vorige jaren.

Sacha Van Wiele

De processierups kan voor de nodige overlast zorgen. De haartjes van deze beestjes zorgen voor onder meer jeuk en irritatie aan de ogen. Het goede nieuws is dat er tot nu toe minder nesten worden aangetroffen in de Antwerpse parken. Daar zouden twee mogelijke verklaringen voor zijn.

Door het project van de stad Antwerpen (ge)wild gras, waarbij gras minder wordt gemaaid, zijn er meer sluipwespen. Ook het bevestigen van nestkasten voor mezen zorgt voor meer mezen. Beide dieren zijn natuurlijke vijanden van de processierups. Daarnaast worden preventief controles uitgevoerd op plekken waar de afgelopen jaren nesten van processierupsen zijn aangetroffen.

Bij het aantreffen van een nest zal een aannemer in de opdracht van de stad Antwerpen die binnen de vijf dagen verwijderen. Bordjes waarschuwen ondertussen de bezoekers van de parken voor de processierups.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs