Cipier krijgt twee jaar cel voor binnensmokkelen van drugs in gevangenis van Antwerpen

© atv

Een 57-jarige cipier in de gevangenis van Antwerpen is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel en 8.000 euro boete, beide voor de helft met uitstel. De correctionele rechtbank van Antwerpen vond het bewezen dat de vijftiger drugs had binnengesmokkeld in de gevangenis. De 150 euro die hij ermee verdiend had, werd verbeurd verklaard.

debnBron: BELGA

Op 30 april 2020 werd een zakje met 44 gram cannabis aangetroffen in de cel van twee gedetineerden. De doorzoeking gebeurde nadat een collega van de beklaagde hem de cel had zien binnengaan en dat verdacht vond, want de vijftiger werkte die dag eigenlijk op een andere sectie. Er deden onder gedetineerden al langer geruchten de ronde dat de beklaagde drugs of een gsm kon regelen. 

De twee gedetineerden werden verhoord en verklaarden dat de beklaagde hen inderdaad het pakket had doorgespeeld. Het was de moeder van een van hen die de drugs op 29 april aan de cipier had overhandigd in het treinstation van Lier. De beklaagde zou 150 euro hebben gekregen. Het telefonie-onderzoek bevestigde dat hij contact met de moeder had gehad. De gesprekken met de vrouw had hij uit zijn toestel gewist.

Verkoop van schapen en groenten

De cipier ontkende dat hij de drugs had binnengesmokkeld. Hij was naar de cel gegaan om een balpen terug te vragen. De contacten met de moeder kaderde hij in een vage verkoop van schapen, groenten of de inboedel van familie, wat de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig vond. Dat hij de contacten uit zijn toestel had gewist om geheugen vrij te maken, geloofde de rechtbank evenmin. 

“Verwerpelijk”

De rechtbank vond het wel niet met zekerheid bewezen dat de cipier al twee jaar bezig was met het binnensmokkelen van drugs. Hij werd enkel voor het feit op 30 april 2020 veroordeeld. “Als penitentiair beambte had de beklaagde onder meer als taak erop toe te zien dat er geen drugs in de gevangenis zou worden gebracht. Dat hij zijn vertrouwenspositie misbruikte om tegen vergoeding drugs binnen te smokkelen is zonder meer verwerpelijk”, klonk het in het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs