Broers en zus achter phishingbende maken grote sier in het Antwerpse nachtleven

© atv

Zes verdachten van phishing zijn deze week opgepakt door de Antwerpse politie. Ze verzonden duizenden berichten, zogezegd van itsme, en konden zo zeker 157.000 euro buit maken. De hoofdverdachten zijn twee broers en hun zus, die grote sier maakten met de winst.

Sam ReyntjensBron: ATV

Met een grote politieactie in Antwerpen, Wuustwezel, Niel en Beveren maakte de dienst eigendommen van de lokale recherche van politiezone Antwerpen woensdag een einde aan het liederlijke leven van zes vermoedelijke leden van een bende die zich bezighield met phishing. Het onderzoek was begin 2022 begonnen nadat verschillende klachten binnenkwamen van mensen die berichten ontvingen met de melding dat hun account op itsme geblokkeerd was.

“Via een corrupte link werden de slachtoffers uitgenodigd om hun account te heractiveren door in te loggen met de kaartlezer van hun bank. Met behulp van de deze inlogcodes kreeg de bende nadien toegang tot de bankrekening en konden ze grote hoeveelheden geld overschrijven”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “De onderzoekers hebben voorlopig zicht op een bedrag van 157.000 euro dat werd ontvreemd bij verschillende slachtoffers, maar er wordt aangenomen dat de buit nog veel groter is.” De bende zou in totaal duizenden berichten verstuurd hebben.

Contacttracer misbruikt positie

De buit werd gebruikt om luxegoederen te kopen en te spelen in casino’s in het Antwerpse Statiekwartier. Om het geld langs online bankaccounts te sturen deden de kopstukken een beroep op medewerkers. Aan het hoofd van de bende stonden volgens de politie twee broers en hun zus. Die laatste werkte een tijd als contacttracer en moest mensen contacteren die positief getest hadden op Covid-19. Ze had op die manier toegang tot de gegevens van een heleboel Belgen. “De vrouw misbruikte haar positie om persoonlijke informatie van potentiële slachtoffers te bemachtigen”, aldus Migom. Samen met haar broers maakte ze grote sier in het Antwerpse nachtleven, met de buit trakteerden de drie zich volgens de politie ook op een reis naar Dubai.

Het drietal werd woensdag opgepakt, net als een andere vrouw en twee mannen. Ze worden voorgeleid bij de in cybercrime gespecialiseerde onderzoeksrechter in Mechelen.

Met de hulp van itsme en Unibet

Het is al de derde keer in enkele weken tijd dat de Antwerpse politie een tik uit kan delen aan bendes die zich bezighouden met phishing. In Gazet van Antwerpen vertelde het hoofd van de dienst eigendommen vorige week nog hoe arbeidsintensief die onderzoeken zijn.

LEES OOK. Politiechefs over snel oprukkende fenomenen phishing en emotiefraude: “In onderzoeken leiden alle wegen naar Antwerpen”

In deze zaak was een appartement in Merksem in beeld gekomen als de plek vanwaaruit de berichten verstuurd werden. “De rechercheurs konden tijdens het onderzoek rekenen op de medewerking en expertise van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en van Belgian Mobile ID, het bedrijf dat itsme ontwikkelde. Ook Unibet (gokbedrijf, red.), dat gebruikt werd door de bendeleden om geld wit te wassen, verleende zijn medewerking”, verklaart de politie (een deel van) het succes van het verdere onderzoek.

50.000 euro gerecupereerd

Bij de twaalf huiszoekingen van woensdagochtend werden verschillende gsm’s, laptops en tablets in beslag genomen. Die zullen uitgelezen worden door de Computer Crime Unit van de federale politie. “Er werden ook heel wat betaalkaarten en luxekledij in beslag genomen. Voorlopig kon 50.000 euro gerecupereerd worden en aan de slachtoffers teruggestort worden”, zegt Migom.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs