Gevallen fitnesskoning grotendeels vrijgesproken voor miljoenenfraude door “gebrekkig onderzoek en verjaring”

 

 ©  Marc Herremans - Corelio

Gent -

Dick Vande Vyvere, de man die de fitnessketens Passage en JustFit heeft opgericht en doorverkocht, is veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel. Hij werd beschuldigd van oplichting en witwas, maar kreeg donderdag voor een groot deel de vrijspraak wegens een gebrekkig onderzoek.

Simon Dekaezemaker

Op zijn 31ste stopte Vande Vyvere als nachtwaker en stortte hij zich op de fitnessindustrie. De mosterd haalde hij in de Verenigde Staten, waar grote fitnesscomplexen met professionele begeleiding immens populair waren. Met een vriend opende hij in 1994 zijn eerste Passage Fitness.

In enkele maanden tijd groeide Passage Fitness van 350 leden naar het tienvoudige. Het bedrijf opende de ene na de andere vestiging en werd in 2006 marktleider in België. Vande Vyvere startte ook de budgetketen JustFit op, maar deed zijn firma’s later van de hand.

Verbeurdverklaring van 2,7 miljoen euro

In 2019 kwam de ‘fitnesskoning’ in opspraak. Vande Vyvere en zijn vrouw werden gearresteerd in een onderzoek naar grootschalige oplichting, valsheid in geschrifte en bedrieglijk onvermogen. Volgens gedupeerden gingen ze overal leningen van korte duur en met hoge rente aan voor investeringen.

Volgens het Openbaar Ministerie zette Vande Vyvere een carrousel aan oplichtingen op om zo zijn luxueuze levensstijl te handhaven. De procureur vorderde een effectieve celstraf, tien jaar beroepsverbod en een verbeurdverklaring van 2,7 miljoen euro.

Maar zover kwam het niet. Vande Vyvere en zijn partner vroegen de vrijspraak op basis van een reeks procedureargumenten. Volgens zijn advocaat, Hans Rieder, was zijn cliënt naïef geweest en was hij geen oplichter: “Van bedrieglijke opzet is hier geen sprake.”

“Gebrekkig onderzoek”

De rechtbank sprak Vande Vyvere donderdag voor een groot deel van de feiten vrij, het gevolg van een gebrekkig onderzoek dat te lang aansleepte en onvoldoende gepreciseerde beschuldigingen. Vande Vyver kreeg uiteindelijk tien maanden cel met uitstel opgelegd en 4.000 euro boete.

“In het onderzoek is niet aangetoond dat de beklaagden de bedoeling hadden om de aangegane leningen niet terug te betalen”, luidt het vonnis. “Ze hebben schuldeisers wel doelbewust op een afstand gehouden en zich daarbij schuldig gemaakt aan bedrieglijk onvermogen.”

Ook voor de kwalificatie misbruik van vennootschapsgoederen was volgens de Gentse rechtbank te weinig bewijs. Ook Vande Vyveres echtgenote werd voor het merendeel van de tenlasteleggingen vrijgesproken en kreeg zes maanden cel en een boete van 3.200 euro, telkens met uitstel.

LEES OOK.Gevallen fitnesskoning riskeert boete van 2,7 miljoen euro: “Carrousel aan oplichtingen om luxueuze levensstijl te behouden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie