“Gelukkig is het geheime recept veilig”: onze reporter/vaste klant neemt afscheid van een iconisch caféduo

 

 ©  Carlo Coppejans/FVV

Gent -

Net zoals de frietjes van Julien, zullen de volgende generaties studenten ook Rita en Pottie enkel nog kennen uit de vele verhalen. Nu ze na 45 jaar stoppen met hun oer-studentencafé De Salamander is het tijd om afscheid te nemen van het iconische duo. Onze reporter Fien Lakiere, oud-student en zelf aanwezig op menig cantus in ‘de sala’, zwaait Pottie en Rita uit.

Fien Lakiere

Voor velen is De Salamander niet meer dan een van de cafés in de Overpoortstraat, maar dan eentje dat al heel lang meegaat. Anderen sleten uren bij Rita aan de toog of tijdens cantussen in het zaaltje achterin en maakten van het gezellige ouderwetse café hun tweede living. Zelf bevind ik mij ergens in het midden.

Bijna tien jaar geleden kwam ik voor het eerst binnen in ‘de sala’, zoals het café liefkozend genoemd wordt onder studenten. Als eerstejaars ging ik er naar mijn eerste cantus. Ik vond het best spannend, maar Rita stelde de nieuwelingen meteen op hun gemak.

Na die eerste cantus volgden er nog vele andere en het zaaltje, inclusief blauwe plastieken bierkannen en één of andere replica van een schilderij, werd een vertrouwd gezicht. En dan was er nog de ‘tuin’, voor wie niet in de rij wilde staan voor het toilet. Ook Pottie kwam vaak mee cantussen, inclusief operastem. En als je buitengezet werd, of tijdens de pauzes, was daar Rita achter de toog om een babbeltje mee te doen.

 

 ©  Frank Bahnmuller

Generaties studenten kwamen bij Pottie en Rita over de vloer. Het maakte niet uit of je een cola, twee pintjes of meters bier bestelde, iedereen was welkom. Je moest er maar één keer binnenkomen, of de volgende keer wist Rita nog wie je was. Het koppel beschouwde de studenten niet voor niets als hun kinderen. De tientallen groepsfoto’s, linten en schilden van studentenverenigingen aan de muur bewijzen dat ook de studenten hen op hun beurt in hun hart sloten.

 

 ©  carlo coppejans

Aan een van de tafels nog snel een Julientje binnen steken voor de cantus? Na je examen in de voormiddag al een pint komen drinken? Urenlang kaarten, Mexico of Pietjesbak spelen? Een cocktail Rita komen drinken voor je ergens anders ging dansen? Check, check, dubbelcheck.

Er zijn in al die jaren zeker dingen gebeurd die de volgende dag een letterlijke of figuurlijke kater opleverden, maar De Salamander was toch een echt huis van vertrouwen. Hopelijk is het laatste echte studentencafé nog een lang leven beschoren. Het zou zonde zijn om zo’n monument te zien veranderen in een inwisselbare club.

LEES OOK. Marc Coucke geeft nog een laatste tournée in zijn studentencafé

Marc Coucke sluit De Salamander. © Het Nieuwsblad

Donderdag is er een laatste cantus voor de zomer, daarna gaat het café dicht. Vanaf september staat ‘overbuur’ Vincent Vanhee van café De Coulissen als nieuwe uitbater achter de toog. Maar er is alvast één zekerheid: het geheime recept van de cocktail Rita of ‘maisontje’ is veiliggesteld. Een geruststelling, terwijl ik mijn laatste cocktail Rita opdronk deze week.

Toch zal een van de volgende generaties studenten de bekendste caféuitbaters van de Overpoort alleen nog uit de verhalen kennen, net als Julien Taghon van de Gouden Saté. Het café zal niet meer hetzelfde zijn zonder Pottie op zijn barkruk en Rita achter de toog. Merci voor alle mooie jaren!

LEES OOK. De oudste cafébazen van de Overpoort zwaaien na 45 jaar af

 

 ©  carlo coppejans

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs