Huurbootjes moeten uit de buurt blijven van de Gentse Feesten

 

 ©  Frederiek Vande Velde

GENT -

De bootjes van verhuurfirma’s in Gent-centrum mogen deze zomer niet in de zone van de Gentse Feesten varen. De veiligheidsdiensten willen botsingen vermijden.

Bert Staes

Zodra het warm is, wordt het druk op het water in Gent: de klassieke toeristenbootjes delen de kanalen en binnenwateren met gehuurde bootjes, surfers, kajakkers… Om al dat waterverkeer veilig te houden wordt deze zomer een perimeter ingesteld op hét drukste moment: de Gentse Feesten.

Mensen die een bootje huren om mee te varen, zullen de duidelijke boodschap krijgen dat ze niet mogen varen binnen de perimeter van de Gentse Feesten. Eventjes langs Polé Polé of het Baudelopark varen zit er dus niet in met zo’n bootje.

Dat was voor de coronacrisis ook al de gewoonte. Het gaat niet om een nieuw verbod, maar het wordt wel herhaald, blijkt uit informatie die Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Kajakkers en eigenaars van boten mogen er wel varen.

Niet-ervaren schippers

“Er zijn afspraken gemaakt met de sector van de verhuurbootjes zoals Minerva, Meandering, Leie Yachting, BOOOT en Vlot Gent”, zegt De Clercq. “De huurders mogen niet binnen de perimeter van de Gentse Feesten varen om incidenten met niet-ervaren schippers maximaal te vermijden.”

Tijdens de Feesten geldt ook een algemeen aanmeerverbod alsook een verbod tot het stilliggen van bootjes. De scheepvaartpolitie zal tijdens de Feesten elke dag controles doen op het water in Gent, en niet enkel over wie waar mag varen. Bestuurders van bootjes kan ook gevraagd worden om te blazen of hun boorddocumenten en de verplichte reddingsmiddelen te tonen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs