Boerenprotest Nederland: Politie grendelt Apeldoorn hermetisch af tegen boerenactie

 

 ©  EPA-EFE

De politie heeft de Nederlandse gemeente Apeldoorn woensdagavond hermetisch afgegrendeld om te voorkomen dat demonstrerende boeren op tractoren oprukken naar het politiebureau aan de Europaweg. Daar zouden eerder opgepakte actievoerders in de cel zitten en die zouden de boeren willen bevrijden.

Bron: BELGA

LEES OOK. Tien aanhoudingen in Nederland na boerenprotesten, ook woensdag snelweg geblokkeerd

Burgemeester Ton Heerts vaardigde woensdagavond een noodverordening uit voor een groot deel van Apeldoorn om de politie meer armslag te geven om op te treden tegen relschoppers en samenscholingen te verbieden.

De afrit naar Apeldoorn van de snelweg A1 werd woensdagavond afgesloten. Op de provinciale weg N304 stond een politieblokkade, die tevens de Europaweg afsloot. Ook op andere plekken in en rond de plaats staan heel veel politievoertuigen bij afzettingen.

De demonstranten geraakten woensdagavond tot aan Kanaal Zuid aan de rand van Apeldoorn. Daar had de politie ook een blokkade opgericht met onder meer een shovel. De boeren werd gevraagd te vertrekken en ze gingen ruim anderhalf uur later in op die vraag. Of ze ook naar huis gaan, is niet bekend. Verschillende groepen actievoerders op trekkers hebben geprobeerd via andere routes de Europaweg te bereiken, maar stuitten telkens op een grote politiemacht.

 

 ©  EPA-EFE

De Nederlandse boeren voeren actie tegen het stikstofbeleid. Dinsdagavond liepen demonstraties op verschillende plaatsen in het land uit de hand en kwam het tot gewelddadigheden. Bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal braken boeren door een politieafzetting heen. Daarom vaardigde de gemeente Harderwijk woensdag ook een noodverordening uit, die onder meer de buurt waar Van der Wal woont tot verboden gebied verklaart.

LEES OOK. Nederlands boerenprotest dreigt helemaal uit de hand te lopen: “Bloeden zullen ze, die teringzakken”

Ook in ons land waren er woensdagavond protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van de Vlaamse regering, maar die zijn rustig verlopen.

LEES OOK. Boerenprotest waait over naar Vlaanderen: minister omsingeld in Kinrooi, snelwegbruggen ingenomen door tractoren (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Nederland

Video

Keuze van de redactie