Leven wordt nog duurder: inflatie alweer gestegen naar bijna 10 procent

De inflatie in België is in juni nog verder gestegen, tot 9,65 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel woensdag. Dat is opnieuw het hoogste niveau in zowat veertig jaar, sinds oktober 1982 om precies te zijn.

evdg, gjsBron: BELGA

In mei was de inflatie - dat is de mate waarin de consumptieprijzen op een jaar tijd gestegen zijn - uitgekomen op 8,97 procent. Het Planbureau verwachtte een eerste daling in juni, maar die voorspelling kwam dus niet uit.

LEES OOK. Wat kan je doen tegen de inflatie? Geef je beter snel je geld uit in plaats van te sparen? En wat met leningen?

Opnieuw zijn het vooral de hoge energieprijzen die de inflatie omhoog duwen. Energieproducten waren in juni gemiddeld meer dan de helft duurder dan een jaar geleden. Bij aardgas was er zelfs meer dan een verdubbeling (+109 procent). Stookolie werd bijna twee derde duurder, elektriciteit de helft en diesel en benzine nagenoeg 40 procent.

Voeding

Maar, zo merkt Statbel op, de laatste maanden is ook de inflatie van voeding sterk gestegen. De inflatie voor voeding, inclusief alcoholische dranken, kwam in juni uit op 8,44 procent. In november vorig jaar was dat nog minder dan een half procent. Oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen zijn nu 10 tot 20 procent duurder dan een jaar geleden.

LEES OOK. Onze winkelkar watcher vergeleek hoeveel je betaalt in Delhaize, Colruyt, Aldi en aanverwanten: bekijk het hier

Vooral elektronicaproducten werden het afgelopen jaar goedkoper, met televisieapparatuur (-13 procent) en software (-10 procent) op kop. Ook smartphones, smartwatches en mobieletelefoniediensten werden goedkoper, en voor dames- en herenkleding betaal je nu 4 tot 5 procent minder dan in juni 2021.

LEES OOK. Onze financiële gemoedsrust zit op een dieptepunt: hoe inflatie ons niet alleen in de portemonnee raakt, maar ook in ons hoofd

De inflatie in België is sinds begin 2021 onafgebroken aan het stijgen. In januari 2021 stond ze op 0,26 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft een inflatie van circa 2 procent na.

LEES OOK. 40 jaar geleden dat inflatie nog even hoog was: “Toen hebben we geleerd wat we vandaag niet moeten doen”

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 5,07 procent in juni, tegenover 4,43 procent in mei.

Duitsland

Anders dan bij ons is de inflatie in Duitsland, na de invoering van koopkrachtmaatregelen rond mobiliteit, een beetje vertraagd. In juni lagen de consumentenprijzen 7,6 procent hoger dan tijdens dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt woensdag uit een eerste raming van het Duitse bureau voor de statistiek. In mei was de inflatie in Duitsland nog gestegen tot 7,9 procent. Daarmee bereikte ze de hoogste stand in bijna vijftig jaar.

Vooral energie (+38 procent) en voedingsmiddelen (+12,7 procent) werden in juni duurder in Duitsland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Europese Centrale Bank

Video

Keuze van de redactie