Atletiek   

Vanessa Sterckendries allicht naar Oregon, waar het allemaal begon: “Ik ken daar de weg”

Vanessa Sterckendries veroverde in Gentbrugge haar vijfde nationale titel. 

Vanessa Sterckendries veroverde in Gentbrugge haar vijfde nationale titel. ©  Geert De Rycke

Vanessa Sterckendries behaalde in Gentbrugge haar vijfde nationale titel bij de senioren, maar de 26-jarige atlete uit Herent was niet blij met haar 66,35m. “Bij het opwarmen had ik mijn kogel over de 68m gegooid.”

“Het moest mijn beste wedstrijd worden, maar dat is het niet geworden”, zegt de Belgische recordhoudster met 69,91m.

“De werpcirkel vond ik niet geweldig. Bij mijn eerste worp zat ik tegen de ringboord. Ik wilde te veel en forceerde mij.”

De teleurstelling om de gemiste topprestatie maakte al vlug plaats voor haar bijna-selectie voor het WK volgende maand in Oregon.

“Voor aanvang van het BK stond ik 29ste op 32 op de wereldranglijst. Door twee afzeggingen schoof ik twee plaatsen op. Een meisje maakt nog kans om mij voorbij te steken, maar dan nog ben ik er bij. Woensdag maakt de wereldatletiekbond bekend of ik mag gaan.”

Negen jaar geleden begon de internationale doorbraak voor Vanessa Sterckendries uitgerekend in Oregon bij het WK voor junioren.

“Ik ken daar inderdaad de weg”, grapt Vanessa Sterckendries . Zaterdag stapt zij waarschijnlijk op het vliegtuig richting de Verenigde Staten.

“Ik hoop ter plaatse nog een wedstrijd te vinden om het wedstrijdgevoel op punt te hebben.”

Druppel te veel

In de aanloop naar het BK had de trots van Olympic Essenbeek-Halle af te rekenen met haar mentale gezondheid.

“Ik brak met mijn coach Alex Malachenko. Ik had al langer het gevoel dat het op was tussen ons. Ik maakte geen vorderingen meer. Er was geen variatie in de trainingen. De irritaties stapelden zich op. De druppel te veel was toen hij mij een boos berichtje stuurde na een minder goede wedstrijd. Hij is nog bij mij aan de deur geweest. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan. Probleem is dat hij de laatste hamercoach is in België. Ik vernam ook de kritiek dat ik geen volwaardige prof zou zijn, omdat ik nog deeltijds werk. Met niets anders bezig zijn dan met atletiek, ligt me niet. Ik vind de geknipte afwisseling op dat schoolsecretariaat. En ik word gesteund door de VAL. Niet vergeten dat ik dit seizoen toch al 69,42m realiseerde.” (eg)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs