Lena bakt koekjes voor bij de koffie, maar dan voor honden

Jerom proeft het hondenkoekje van Lena. 

Jerom proeft het hondenkoekje van Lena. © Koen Fasseur

Brasschaat -

Helena, een meisje met beperking, bedacht een horecakoekje voor de hond. Haar droom gaat in vervulling want Lea&Lou is nu een Belgisch merk dat plantaardige hondensnacks op de markt brengt. In Spoor Noord, de horecazaak aan Licht Vliegwezen, werd het koekje voorgesteld.

Honden maken meer dan ooit deel uit van vele gezinnen. En steeds vaker gaan ze mee op café en restaurant. En je hebt het allicht zelf al meegemaakt: terwijl het baasje een speculaasje of ander koekje bij de koffie krijgt, is er meestal geen knabbeltje voor de viervoeter. En je hond altijd een zoet koekje of suikertje geven is niet gezond. En zo ondervond ook Helena. Ze was op zoek naar een droomjob. Omdat ze geboren werd met een verstandelijke beperking, was dat niet zo eenvoudig. Na heel wat teleurstellingen, besloot ze de jobzoektocht een koekje van eigen deeg te geven. Helena houdt van bakken en is dol op hondjes. Zo ontsproot het idee om zelfgemaakte hondenkoekjes op de markt te brengen. En ‘Lena&Lou’, genoemd naar Lena, de troetelnaam van Helena, en haar hondje Lou was geboren. Lena&Lou is nu het Belgisch merk van plantaardige hondensnacks en lanceert het horecakoekje voor honden. De ploeg van Lena werd uitgebreid met Megan, Sarah, Gauthier en Jensine. 

Met de horecakoekjes mikt Lena & Lou op zaken waar de hond welkom is. Daarvoor werken ze samen met Sir Jerom d’Anvers: een initiatief van Kathleen Govaers en haar teckel Jerom die op hun website sirjerom.be alle hondvriendelijke horecazaken in kaart brengen. “Wij zoeken vooral naar plekken die voor baasje en hond leuk zijn”, vertelt Kathleen. “Waar ik gezellig en lekker kan eten en waar Jerom zich welkom voelt. Zijn er bijvoorbeeld drinkbakjes met vers water? Daar kijken we naar. Zaken die aan deze criteria voldoen, krijgen een label van Sir Jerom en Lena & Lou. Vergelijk het met de rode Michelinsticker, maar dan voor hondjes. Voor mij was er meteen een match met Lena & Lou, aangezien ik lang gewerkt heb bij een zorgbedrijf dat mensen met een beperking ondersteunde.”

Bij het bakken krijgt Lena nu hulp van Mega, Sarah, Gauthier en Jensine.

Bij het bakken krijgt Lena nu hulp van Mega, Sarah, Gauthier en Jensine. © Koen Fasseur

Perron Noord

Een van de zaken waar hondjes de koekjes van Lena & Lou krijgen is bij Perron Noord in Brasschaat. Uitbaters Gertjan en Tijs waren meteen enthousiast. “Onze zaak grenst aan een natuurgebied waar veel baasjes komen wandelen. We krijgen hier dagelijks hondjes over de vloer. Van chihuahua’s tot Deense dogs: we leggen ze graag in de watten. ‘Hondje gelukkig is baasje gelukkig’ wordt wel eens gezegd. “In onze brasserie werken we trouwens ook met mensen met een beperking, dus deze koekjes passen helemaal bij ons concept.” Jerom van Sir Jerom d’Anvers testte het koekje uit. Het viel duidelijk in de smaak. (vw)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs