Instituut voor Natuur en Bosonderzoek nam stalen

Beet wolf lam dood bij slagerij ’t Zwarthof?

© ATV

Zoersel, Malle -

In een wei van Werner Aerts van hoeveslagerij ’t Zwarthof uit Zoersel werd een doodgebeten en deels aangevreten lam aangetroffen. De poot van het dier lag twintig meter verderop. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek nam DNA-stalen.

Kristin Matthyssen

Een wandelaar merkte het dode schaap zondag op en verwittigde de boer. “De man was voorbij de wei gewandeld en zag het dier in de verte liggen. Toen hij later het schaap nog altijd op dezelfde manier zag liggen, dacht hij dat er iets niet pluis was”, vertelt landbouwer Werner Aerts. De man vermoedt dat de aanval in de nacht van vrijdag op zaterdag is gebeurd.

De afgebeten poot. 

De afgebeten poot. ©  kma

Gracht

Het valt op dat Aerts, die in totaal zo’n 250 schapen heeft, al een heel goede omheining heeft geplaatst. “Klopt, deze weide is al afgezet met stroomdraad van een meter twintig hoog. Normaal vodoet die aan de voorwaarden van een wolvenwerende omheining. Maar aan de kant van de gracht is er geen omheining omdat de schapen daar toch niet over springen. In de buurt is het lam aangetroffen. Het gaat om een brede en diepe gracht, maar voor een wolf is dat een koud kunstje.

Het dode schaap. De kop ligt hier omgedraaid, de tong uit de mond, met een halsbeet. 

Het dode schaap. De kop ligt hier omgedraaid, de tong uit de mond, met een halsbeet. ©  kma

Werner Aerts denkt eraan zijn schapen tijdelijk op te hokken. Hij heeft pas een nieuwe schapenstal gezet. “Maar wie gaat het voer vergoeden dat ik dan moet geven, terwijl de schapen in deze tijd buiten op de wei zouden moeten grazen? De voederprijzen zijn heel hoog op dit moment”, zegt Werner nog.

Alertheid

Als de DNA-stalen duidelijk genoeg zijn om een wolf als aanvaller te identificeren, krijgt de boer zijn schaap vergoed. Anders niet.

De brede gracht. Een schaap springt er niet over, een wolf wel. 

De brede gracht. Een schaap springt er niet over, een wolf wel. ©  kma

Volgens Jan Loos van Landschap vzw en Welkom Wolf is het nog niet zeker dat de wolf de dader is. Hij roept omwonenden wel op om extra alert te zijn en waarnemingen van (mogelijke) wolven door te geven via www.welkomwolf.be.

Aerts twijfelt minder. “Weinig honden die een poot afbijten. Bovendien is de aanvaller langs de kant van de gracht binnengedrongen. Ik ben benieuwd naar de analyseresultaten”, besluit Werner Aerts in een reactie aan uw krant. (kma)

De poot, met de rest van de kudde grazend in de achtergrond. 

De poot, met de rest van de kudde grazend in de achtergrond. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs