Verdachte van fatale gijzeling was voorwaardelijk vrij: Jarne (19) overleden na messteken, zijn zus (22) raakt zwaargewond

De 44-jarige verdachte die in Merksplas de woning van zijn ex-vriendin is binnengedrongen, was voorwaardelijk vrij. Wat hem zaterdag bezield heeft, is nog niet duidelijk. Maar hij stak tijdens zijn drieste inval de 19-jarige zoon van zijn ex dood en heeft ook haar 22-jarige dochter toegetakeld met een mes. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte wordt zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Cedric Lagast, Bart Van den Langenbergh, Britt Peeters, Thierry Goeman

Een 44-jarige man uit Merksplas drong zaterdagochtend om 05.45 uur binnen in het huis van zijn ex-vriendin in de Rodenbachstraat in Merksplas. In de woning waren op dat moment ook haar nieuwe partner, haar 19-jarig zoon en haar 22-jarige dochter aanwezig. De dochter en de nieuwe partner van de vrouw konden uit het huis wegvluchten. Zij werden opgevangen door de buren en alarmeerden van daar de hulpdiensten. Die brachten het 22-jarige meisje naar het ziekenhuis. Voor ze kon vluchten was de verdachte haar te lijf te gaan en had haar verschillende messteken gegeven. Ze heeft veel bloed verloren en ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis.

In de woning heeft hij dan de 19-jarige Jarne Pire gedood met een steekwapen. De jongen is ter plaatse overleden, bevestigt het Antwerpse parket.

Zijn ex-vriendin verplichtte hij om naar de zolder te gaan waar ze door hem werd vastgehouden.

LEES OOK. Buurt geschokt door fatale gijzeling in Merksplas: “Buurmeisje liep volledig onder het bloed in paniek naar buiten”

Speciale eenheden

Het huis werd door de politie omsingeld. Ook de speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse om met de verdachte te onderhandelen.

“Pas om 11.40 uur is hij buiten gekomen nadat er op hem werd ingepraat, en kon hij overmeesterd worden”, zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen.

 

De man wordt zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Wij hebben een onderzoeksrechter gevorderd voor moord, poging moord en wederrechtelijke vrijheidsberoving”.

Het parket bevestigt dat de man gekend is bij het gerecht voor verschillende feiten. Hij was voorwaardelijk vrij.

Waarom de dader zo door het lint is gegaan, zal nog moeten blijken. Er wordt onder meer onderzocht of hij onder invloed was.

De ex-vriendin van de verdachte, die door hem urenlang gegijzeld werd gehouden, raakte lichtgewond maar was in shock door de gebeurtenissen en vooral door wat er met haar zoon en dochter is gebeurd. Ze woonden volgens buren nog niet zo lang in de straat en hadden weinig contact met de omwonenden.

Jarne Pire, het dodelijk slachtoffer, was een fervent Antwerp-supporter. Fans van de Great Old hebben al opgeroepen om op 2 juli een herdenkingsmars te houden voor de jongeman. Samenkomst om 19 uur aan de kerk van Merksplas.

Wie is de 19-jarige jongen die om het leven is gebracht in Merksplas?

Het slachtoffer dat door zijn ex-stiefvader werd neergestoken, heet Jarne Pire. De jongen studeerde aan Vito Hoogstraten en werkte sinds vorig jaar bij een firma in chapewerken.

“Jarne had met niemand problemen, hij was een goede jongen die geen drugs deed en amper alcohol dronk. Ik weet dat hij vroeger problemen had thuis, maar sinds hij hier woonde, waren er geen moeilijkheden meer, voor zover ik weet. Ik vermoed dat hij vanochtend is opgekomen voor zijn moeder”, vertelt een aangeslagen Vitor Alves, de buurjongen en een vriend van Jarne.Jarne begon na zijn schoolcarrière op Vito Hoogstraten meteen te werken bij Braspenning-Van Dingenen, een firma in vloerisolatie en chapewerken in Merksplas.

“Toen hij van school kwam, had hij meteen de intentie om bij ons van slag te gaan en wilde de stiel van chapewerken volledig leren. Het duurt enkele jaren voor je die stiel onder de knie hebt, maar hij stond er echt voor open, en was gemotiveerd. De laatste weken was hij arbeidsongeschikt en zat hij thuis met een voetletsel”, klinkt het bij het bedrijf. Het nieuws kwam ook bij hen hard binnen.

“Merksplas is een klein dorp: mijn kinderen zijn ongeveer even oud als Jarne en zij wisten het al redelijk snel. Een van onze collega’s, die Jarne destijds heeft aangeraden om bij ons te komen werken, heeft het nieuws dan bevestigd. We bekijken nog of we een eerbetoon of iets dergelijks willen organiseren, daar is het nu nog vroeg voor.”

Slachtoffer Jarne  

Slachtoffer Jarne  

De speciale eenheden kwamen ter plaatse in Merksplas.  

De speciale eenheden kwamen ter plaatse in Merksplas.  ©  RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Criminaliteit

Video

Keuze van de redactie