Nederlanders riskeren twintig maanden cel voor bankkaartfraude: “Politie kon hen op heterdaad betrappen”


 

 © IMAGEGLOBE

Lille -

Twee jonge Nederlandse mannen stonden vrijdag in Turnhout terecht voor bankkaartfraude. Ze probeerden in november 2021 in Lille bij twee oudere mannen de bankkaarten te ontfutselen nadat ze eerder al de pincodes konden bemachtigen.

Mert B. (20) uit Hilversum en Rens R. (19) uit Loosdrecht riskeren elk een effectieve celstraf van twintig maanden voor bankkaartfraude. Het Nederlands duo werd op 22 november vorig jaar door de politie op heterdaad betrapt in Lille. Ze probeerden bij een 69-jarige en een 78-jarige man de bankkaarten te bemachtigen om zo geld van hun rekening af te halen.

“De slachtoffers hadden eerder telefoon gekregen van een zogenaamde werknemer van een bank in Lille met de melding dat na een verdachte transactie hun rekeningen werden geblokkeerd”, zei procureur Claire Cuypers op de correctionele rechtbank in Turnhout. “De fraudeurs vroegen om de bankkaarten door te knippen en ook de pincodes door te geven. Maar het ging om zogenaamde knipkaartfraude. De daders kunnen de stukken bankkaart aan elkaar plakken en zo toch geld afhalen.”

Toen de twee jongeren even later aanbelden bij de Lillenaren slaagde de politie erin hen op heterdaad te betrappen. R. had aangebeld en zijn kompaan deed dienst als chauffeur. Het Openbaar Ministerie vroeg om de twee Nederlanders elk te veroordelen tot twintig maanden cel. Ze maakten ook deel uit van bepaalde groepen op sociale media die bekend staan voor dergelijk fraude. Rens R. beweerde voor de rechter dat hij enkel een enveloppe moest ophalen. Vonnis op 9 september. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs