Elektrische deelfietsen komen er in het najaar

Er zijn meerdere veilige fietsverbindingen langs de gewestwegen zoals hier de Nieuwmoerse Steenweg.

Er zijn meerdere veilige fietsverbindingen langs de gewestwegen zoals hier de Nieuwmoerse Steenweg.© Neel Vermeiren

Wuustwezel -

In het najaar kan je de elektrische deelfietsen van Donkey Republic ook aantreffen in het straatbeeld van Wuustwezel. Daarnaast wil het lokaal bestuur twee deelauto’s ter beschikking stellen van de inwoners.

“De opvallende oranje fietsen van Donkey Republic vind je momenteel al terug in de stad Antwerpen en enkele aangrenzende gemeenten”, zegt schepen van Mobiliteit Rit Luyckx (CD&V). “De komende maanden worden alle belangrijke verkeersknooppunten in de regio uitgerust met de elektrische deelfietsen. Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen op zo’n grote schaal een elektrisch deelfietsensysteem uitgerold wordt. Ook Wuustwezel neemt er aan deel.” De initiatiefnemer van het project is Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding.

Vanaf augustus worden er in totaal 1 650 oranje e-bikes geplaatst in maar liefst 32 gemeenten tussen Beveren en Wuustwezel. Op die manier wil de beheersmaatschappij de files tijdens de Oosterweelwerken beperken en zoveel mogelijk mensen motiveren om de fiets te nemen. De jongste jaren is er hard gewerkt aan de fietspaden langs verbindingswegen zoals de Bredabaan tussen Gooreind en Maria-ter-Heide, tussen Wuustwezel-Sterbos en Nieuwmoer en langs de Sint-Lenaartseweg in Loenhout. Deze realisaties kaderen in het woon-werkverkeer en het plan van de schoolroutes.

Eenvoudig om te huren

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar een van de locaties, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey-app en gaat op weg. Na de rit laat je je fiets achter op één van de andere drop-offlocaties. Een rit kost 3 euro voor 30 minuten. Je kan ook lidmaatschap voor een maand aanvragen, waarbij je 40 trips kan maken voor 72 euro. Met een jaarabonnement kan je 400 trips doen voor 600 euro. “Dat deelfietsen werken, bewijzen de succesvolle Velo-stadsfietsen in Antwerpen. Donkey Republic is met dit netwerk trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het Deense bedrijf is wereldwijd actief in 71 steden. In België circuleren er al zo’n 800 fietsen in Gent en Kortrijk. Daarnaast heeft het lokaal bestuur vergevorderde plannen om twee elektrische auto’s aan te kopen. Zodra deze geleverd zijn, zullen die via een autodeelsysteem ter beschikking worden gesteld.” (vw)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs