Politie lanceert zomercampagne met dj Ronny Retro: “Na het zoape, ni achter het stuur kroape!”

© Zomercampagne Turnhout

Turnhout -

De politie regio Turnhout wil met een bijzondere zomercampagne iedereen erop wijzen om op festivals en evenementen verstandig om te gaan met alcohol en van de drugs af te blijven. Samen met dj Nick Kraft, alias Ronny Retro, uit Herentals lanceert de politie donderdag een campagnespot met de boodschap ‘na het zoape, ni achter het stuur kroape!’ “Het zou jammer zijn dat overmatig alcohol- of druggebruik je festivalavond om zeep zou helpen”, zegt Rudy Remijsen, commissaris bij de politie regio Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

Duizenden festivalgangers zakken vanaf vrijdag weer af naar het recreatiedomein De Lilse Bergen in Gierle (Lille) voor Sunrise, een driedaags festival met nationale en internationale dj’s. Sunrise is maar een van de vele festivals en evenementen deze zomer en dat is de politie regio Turnhout ook niet ontgaan.

“Dat er na twee coronajaren weer kan gefeest en gefuifd worden, is leuk. Maar toch hopen we dat jongeren, maar ook ouderen, verstandig omspringen met alcoholgebruik op festivals of zomerevenementen en ‘neen’ durven zeggen tegen drugs”, zegt Rudy Remijsen van de politie regio Turnhout. “Wat zou het jammer zijn dat overmatig alcohol- of druggebruik je festivalavond die zo veelbelovend begon, helemaal om zeep zou helpen. Daarom willen we iedereen, en de festivalgangers in het bijzonder, sensibiliseren om 'na het zuipen, niet achter het stuur te kruipen'.”

Spot met Ronny Retro

De politie regio Turnhout wil die boodschap vanaf donderdag zo ruim mogelijk verspreiden met een campagnespot.

Voor de spot kon de politie rekenen op de belangeloze medewerking van Herentalsenaar Nick Kraft die in 2021 deelnam aan Big Brother. Hij verwierf bij het grote publiek ook heel wat bekendheid met zijn projecten Lowriderz, den Benny en Ronny Retro. “Als dat laatste typetje bracht Nick Kraft vorige zomer het nummer 'Zuipte wa teveel' uit, een cover van de hit 'Zeil je voor het eerst' van Bart Kaëll, maar dan met een eigenzinnige tekst, op maat van jongeren”, legt Rudy Remijsen uit. “Als Ronny Retro draait hij dat nummer op zowat elke dj-set, met de afsluitende boodschap 'Na het zoape, ni achter het stuur kroape!'. Nick Kraft wil jongeren op die manier bewustmaken van de gevaren van alcohol achter het stuur.”

Ronny Retro of Nick Kraft uit Herentals wijst op het gevaar van alcohol in het verkeer. 

Ronny Retro of Nick Kraft uit Herentals wijst op het gevaar van alcohol in het verkeer. © RR

De politie hoopt verder dat jongeren beseffen dat een avondje uit ook geslaagd kan zijn zonder druggebruik. Nog te vaak belanden jongeren met een overdosis aan drugs in het ziekenhuis en zetten ze volgens de politie heel wat levens op het spel.

Controles Sunrise

De politie regio Turnhout houdt komend weekend verscherpte drugscontroles op het festivalterrein van Sunrise op De Lilse Bergen. De manschappen kunnen rekenen op steun van het parket, de federale politie, collega’s van de politiezone Balen-Dessel-Mol en van de festivalorganisator zelf.

“We passen komend weekend de richtlijnen uit de omzendbrief OMS-FEST toe. OMS-FEST staat voor Onmiddellijke Minnelijke Schikking op FESTivals”, verduidelijkt hoofdinspecteur Werner De Schepper, chef van het team Drugs bij de politie regio Turnhout. “De richtlijnen in die omzendbrief gelden alleen voor wie tijdens het festival betrapt wordt op het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik. Voor minderjarigen of mensen die in het bezit zijn van dealershoeveelheden gelden die richtlijnen niet.”

Wie als meerderjarige op het festivalterrein betrapt wordt op het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik, krijgt het voorstel tot de betaling van een onmiddellijke minnelijke schikking. Wie die minnelijke schikking niet betaalt, moet alsnog het festivalterrein verlaten.

De politie voert komend weekend ook extra drugscontroles uit op het dancefestival Sunrise op De Lilse Bergen in Gierle.

De politie voert komend weekend ook extra drugscontroles uit op het dancefestival Sunrise op De Lilse Bergen in Gierle. © Bart Van den Langenbergh

 

 

De politie regio Turnhout werkte een campagnespot tegen alcohol en drugs in het verkeer uit met dj Ronny Retro of Nick Kraft uit Herentals. 

De politie regio Turnhout werkte een campagnespot tegen alcohol en drugs in het verkeer uit met dj Ronny Retro of Nick Kraft uit Herentals. © RR

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs