Wuustwezel is nu ook wolvengebied

Wolf te gast in Noorderkempen. 

Wolf te gast in Noorderkempen. © rr

Wuustwezel -

Het lokaal bestuur maakt bekend dat Wuustwezel samen met omliggende gemeenten erkend is als risicogebied voor wolven. Dankzij de erkenning kunnen landbouwers nu beroep doen op ondersteuning voor de bescherming van hun dieren.

Einde vorig jaar waren er enkele waarnemingen van een wolf in de Noorderkempen. Met het Grenspark Kalmthoutse Heide en het Groot Schietveld telt de regio uitgestrekte natuurgebieden. Op basis van wetenschappelijke adviezen is besloten de risicozone uit te breiden. Hierdoor hebben veehouders recht op preventieve maatregelen om de wolf buiten te houden. Tot nu toe was de Vlaamse overheidssteun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de Limburgse wolvenroedel.

Door de uitbreiding komen er dertien gemeenten bij in het noorden van Antwerpen. Daarbij zijn Antwerpen, Stabroek, Kapellen, Schilde, Schoten, Brasschaat, Malle, Brecht, Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Hoogstraten en Rijkevorsel. In een risicozone kunnen bewoners met overheidssteun hun kleinvee beschermen tegen een aanval door wolven. 90% van de kosten voor de gebruikte materialen wordt dan terugbetaald. Professionele veehouders in de nieuwe risicozone kunnen via de landbouwadministratie een beroep doen op financiële steun voor bescherming tegen wolven. Amateurhouders van kleinvee kunnen een subsidiedossier indienen bij het Agentschap voor Natuur en Bos.(vw)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs