Omstreden buste van Leopold II mag blijven, maar gaat wel van zijn sokkel: “We zetten hem op de grond, daar hoort hij thuis”

Burgemeester Marc Snoeck wil de zwarte bladzijde van de kolonisatie niet wegmoffelen.

Burgemeester Marc Snoeck wil de zwarte bladzijde van de kolonisatie niet wegmoffelen. © idh

Halle -

De aanpassingswerken aan het Albertpark in Halle zijn gestart. Daardoor blijft het park minstens tot het bouwverlof afgesloten. Meteen wordt ook het omstreden standbeeld van Leopold II aangepakt. “Die hoort thuis op de grond.”

Ingrid Depraetere

Het Albertpark viert dit jaar zijn 125ste verjaardag. “Het park in Engelse landschapsstijl had nood aan een make-over, maar met respect voor de padenstructuur zoals die in 1897 werd aangelegd”, zegt Kim Ceusters van het regionaal Landschap Pajottenbland & Zennevallei. “De rode paden verdwijnen en er komt een krijtkleurige en waterdoorlatende halfverharding in de plaats.” (Lees verder onder de foto)

Het standbeeld van Leopold II werd in het verleden al meermaals  beklad 

Het standbeeld van Leopold II werd in het verleden al meermaals beklad ©  IDH

Aan de ingang van het park langs de kant van de Basiliekstraat komt er een verhard inkomplein om evenementen en marktjes mogelijk te maken. Het park krijgt nieuwe fietsenstallingen en nieuwe zitbanken die meegaan met de vorm van de paden. Ook de verlichting wordt vernieuwd en zal vriendelijker zijn voor vleermuizen. Zenneterrassen maken de Zenne zichtbaarder. Aan de ingang komen grote zuilen van drie meter hoog in cortensstaal die de toegang accentueren. Eerder werden ook al zieke bomen uit het park verwijderd en er werden ondertussen 42 nieuwe aangeplant. In het najaar volgen nog kleurrijke plantenborders langs de Parklaan.

Zwarte bladzijde

“Nu we toch aan het werken zijn, gaan we meteen ook de omstreden standbeelden van Leopold II en dat van de koloniale kring van Halle aanpakken”, zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit). “We hebben heel wat mensen bevraagd en we zijn tot de conclusie gekomen dat we het standbeeld best laten staan omdat we deze zwarte bladzijde in de geschiedenis niet willen uitwissen of wegmoffelen.”

“We zullen wel Leopold II symbolisch van zijn sokkel halen en op de grond zetten, waar hij thuishoort. Aan het beeld komt verder een bordje met uitleg. Het andere standbeeld van de koloniale kring zullen we ingroenen met klimplanten die na verloop van tijd het beeld helemaal zullen laten wegdeemsteren.”

LEES OOK: Dekoloniseer Halle wil standbeeld Leopold II laten staan indien er daarnaast ook een monument voor de slachtoffers komt: “We moeten het hele verhaal vertellen”

De herinrichting van het Albertpark zal zo’n 500.000 euro kosten. Vlaanderen kwam met een subsidie van 300.00. euro over de brug en de provincie Vlaams-Brabant met 50.000 euro. De stad zelf moet dan nog 150.000 euro ophoesten. Hoelang de werken duren, is onduidelijk en hangt af van de houtleveringen die nodig zijn het maken van het meubilair. Vermoedelijk kan het park tegen het bouwverlof wel terug open, eens de nieuwe paden zijn aangelegd.

Groen lint

“De investering is het zeker waard want het park heeft altijd een prominente plek ingenomen in de stad”, zegt Marc Snoeck. “Vroeger lag hier een gracht die de vestingsmuren van de stad moest beschermen. Die gracht werd gedempt toen de vestingsmuren in de negentiende eeuw hun nut verloren. In 1896 kocht de stad Halle de gronden aan van de familie Van Volsem, eigenaars van het kasteeltje waar vandaag de bibliotheek is gevestigd, en van de zusters van het Heilig Hart. Een jaar later werd het park al ingehuldigd. Aanvankelijk was er heel wat protest tegen het park maar niet veel later groeide het uit tot een van de populairste plekken van de stad met onder meer een vaste muziekkiosk.”

De opwaardering van het Albertpark kadert in het aanleggen van een groen lint langs de Zenne, van Lembeek tot Buizingen. Ook de te renoveren bibliotheek zal helemaal aansluiten bij het vernieuwde Albertpark.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie