Atheneum heeft OKAN-klas voor Oekraïense jongeren uit Malle en omstreken

Alexander van Vlierberghe (gehurkt aan lessenaar) met de OKAN-klas voor Oekraïners in het Atheneum van Oostmalle. 

Alexander van Vlierberghe (gehurkt aan lessenaar) met de OKAN-klas voor Oekraïners in het Atheneum van Oostmalle. ©  rr

Malle -

Sinds een dikke maand lopen twaalf Oekraïense jongeren tussen twaalf en zeventien jaar samen les in een OKAN-klas (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) in het Atheneum van Malle. Voor Malle en omgeving is het een uniek initiatief. “We zitten al met een wachtlijst voor volgend jaar”, vertelt Elly Meeus, directeur van de eerste graad.

Kristin Matthyssen

Het Atheneum van Malle is een secundaire school van Invento Go! Scholengroep. Alexander van Vlierberghe (29) uit Antwerpen, die vorig schooljaar al enkele vakken gaf in het Atheneum, was meteen te vinden om de OKAN-klas onder zijn vleugels te nemen. “Voor mij is het de eerste keer dat ik een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers doe. De focus ligt op Nederlands leren, via het werkboek Instroom. Maar we doen ook sport. Zo zijn de Oekraiënse leerlingen zot op basketbal.”

Dat het leeftijdsverschil groot is, maakt het niet makkelijk. “Anderzijds merk ik dat het niveau van Engels bijvoorbeeld bij de twaalf- en dertienjarigen bijna even hoog ligt als bij de ouderen”, zegt Alexander.

Het valt op dat de jongeren allemaal hun gsm bij de hand hebben in de klas. “Voor de vertaal-app, als ze toch iets niet goed begrijpen”, vertelt Elly Meeus, directeur eerste graad. Haar collega Christine Albers van de tweede en derde graad zat mee aan de vergadertafel met de andere secundaire scholen uit Malle toen de vluchtelingencrisis juist was losgebarsten. “Omdat Malle een echte scholengemeente is, werd beslist om de Oekraïense jongeren samen in een OKAN-klas te zetten in plaats van ze over de verschillende secundaire scholen in Malle te verspreiden”, legt Elly Meeus uit.

Alexander van Vlierberghe geeft Nederlandse les. 

Alexander van Vlierberghe geeft Nederlandse les. 

De jongeren hebben 24 uur Nederlandse les en 2 uur lichamelijke opvoeding. “Normaal zouden ze ook godsdienst moeten krijgen, maar we vonden geen leerkracht orthodoxe godsdienst meer voor dit schooljaar.”

“Hoewel het niet duidelijk is hoelang de leerlingen in België blijven, zijn ze over het algemeen erg leergierig, dankbaar en gemotiveerd”, stelt Alexander vast. “Ze hopen niet te veel achterstand op te lopen.”

Vladimir (17) vluchtte met zijn moeder en twee broers van 6 en 22 jaar vanuit Odessa naar Oostmalle. “Mijn vader is nog in Odessa”, vertelt de jongen. “Ik zou graag in België blijven om IT te studeren, maar we zullen afwachten.”

Sommige leerlingen volgden in de namiddag nog onlineles in hun thuisschool in Oekraïne. “Maar de scholen in Odessa zijn nu gesloten, wij hebben drie maanden zomervakantie in Oekraïne”, vertelt Vladimir.

Sergei en Etienne. 

Sergei en Etienne. 

Sergei (13) komt uit Lviv en woont in Zandhoven, Etienne (12) komt uit Charkov en verblijft in Sint-Antonius. “In Oekraïne zijn de leerkrachten strenger”, vindt Sergei, die een heel mooi handschrift heeft en net de meervoudsvormen aan het oefenen is. Voorlopig schrijft hij boomen nog met twee ‘o’’s, maar “meneer Van Vlierberghe’ heeft niet veel rood moeten gebruiken op de eerste toets van Sergei.

Victoria en Karina. 

Victoria en Karina. ©  kma

Karina (15) komt uit Krivoy Rog, Victoria (14) uit Zaporozhye. De meisjes hebben net samen een uurtje plastische opvoeding gevolgd en lijken al vriendinnen sinds jaren. Karina woont bij haar oma in Zandhoven, Victoria in Oostmalle. Ze hebben geen idee of hun toekomst in België of Oekraïne ligt. “De mensen zijn heel vriendelijk”, tikt Karina op haar vertaalapp als ze wil zeggen hoe ze zich voelt. “Ik ben wel blij dat hier een OKAN-klas is. In het begin had ik het moeilijk als ik ging wandelen, omdat ik niemand begreep. Hier kan ik toch wat met leeftijdsgenoten babbelen.”

Wat ze in de grote vakantie gaat doen? Andere jongeren gaan met hun ouders op reis of op kamp? “Ik ga veel wandelen, en eens met oma naar zee”, zegt Karina. “Het is hier mooi.”

Volgens directeur Christine Albers is het de bedoeling volgend schooljaar de OKAN-klas verder te zetten, met een meer gevarieerd lerarenteam. Er is al een wachtlijst. Deze week staat er nog een uitstap naar de Antwerpse Zoo op het programma.

OKAN-klas Malle Atheneum. 

OKAN-klas Malle Atheneum. ©  rr

OKAN-klas Malle Atheneum. 

OKAN-klas Malle Atheneum. ©  rr

Alexander van Vlierberghe tussen enkele Oekraïense tieners. 

Alexander van Vlierberghe tussen enkele Oekraïense tieners. 

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs