Verrassingsfeest voor Mieke Frijters: ‘Wall of Fame’ en boot met 300 gasten na 40 jaar bij ATF

Mieke Frijters leidt 40 jaar ATF en wordt gevierd. 

Mieke Frijters leidt 40 jaar ATF en wordt gevierd. © koen fasseur

Zandvliet, Antwerpen -

Veertig jaar geleden stapte Mieke Frijters (56) mee in ATF, het familiebedrijf dat haar vader Kees in 1960 begon. Voor dat bijzondere jubileum organiseerden haar dochter Maike Sleymer en de werknemers een verrassingsfeest, met een ‘Wall of Fame’, gemaakt door het personeel en een unieke ontvangst in de haven.

Twee jaar geleden wilde ATF, gespecialiseerd in grond-, riolerings- en wegenwerken, zijn zestigjarig bestaan vieren. Corona verhinderde dat. Mieke Frijters speelde even met de gedachte het feest een jaar later te laten doorgaan, maar dat werd niet geconcretiseerd.

Toen dochter Maike uittelde dat haar moeder precies 40 jaar mee in het familiebedrijf staat, vond ze dat een ideale kapstok om haar een verrassingsfeest te gunnen. Meteen werd binnen het bedrijf een feestcomité opgericht met als hoogtepunt een verrassing aan het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

Feestboot

Mieke Frijters: “Ik wist dat er iets gaande was en kreeg zelfs een uitnodiging om zaterdag aanwezig te zijn aan het Havenhuis. Daar wachtte een feestboot met op het dek ruim 300 genodigden: werknemers en klanten waarmee we al jarenlang samenwerkten. De werknemers hadden voor een ‘Wall of Fame’ gezorgd: een soort mozaïek met allemaal verschillende straatstenen met middenin een ster met daarop mijn naam. Even werd het me bijna te veel”, geeft de bedrijfsleider toe.

Een ster voor Mieke Frijters.

Een ster voor Mieke Frijters. © koen fasseur

Mieke Frijters werd drie jaar geleden uitgeroepen tot vrouwelijke ondernemer van het jaar 2018 in Vlaanderen. Ze won de Womed-award van Unizo en vrouwenbeweging vzw Markant. Vooral de moed om het bedrijf over te nemen en de mensgerichte leidersstijl vielen in het oog van de jury.

ATF werd in 1960 opgericht door vader Kees Frijters. Vanaf 1982 werd het dan overgenomen door zoon Leon en dochter Mieke. Acht jaar gelden besloot Leon het rustiger aan te doen. “Kandidaat-overnemers, die hoorden dat Leon stopte, klopten aan en wilden ons graag overnemen. Uiteindelijk besloot ik niet in te gaan op de voorstellen. Ik kocht zelf de aandelen van mijn broer, en ben nu de enige aandeelhouder”, vertelt Frijters.

Thuis opgehaald om te feesten op een boot.

Thuis opgehaald om te feesten op een boot. © koen fasseur

Dat een vrouw aan het hoofd staat van een bedrijf is gelukkig geen eigenaardigheid meer. Dat een dame een wegenbouwbedrijf stuurt, dat werk geeft aan ruim 110 werknemers, is dat nog altijd wel. “In de afdeling wegenbouw ben ik in de regio de enige vrouw aan het hoofd. Netheid op de werkvloer en op het werkmateriaal blijf ik essentieel vinden. Hetzelfde geldt voor duidelijke afspraken, die bieden een vorm van zekerheid en structuur”, aldus de bedrijfsleider.

“Als man moet je respect verdienen, voor een vrouw is dat niet anders. Het is belangrijk om op de werkvloer te komen en op werven te verschijnen. Je moet je mensen vertrouwen en oprechte belangstelling hebben. Appreciatie en een schouderklopje doen bij iedereen deugd. Het feit dat we een familiebedrijf zijn speelt in ons voordeel. Familie en gezin zijn hier geen loze begrippen”, onderstreept Mieke. “Familieleden van onze mensen moeten zich hier thuis voelen en daarom zorgen we geregeld voor familieactiviteiten bij ATF.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs