Atletiek EAP-meeting Nijvel

Nog geen zekerheid voor Camille Laus, terwijl Mariam Oulare bijna klaar is voor WK U20

Camille Laus (archief). 

Camille Laus (archief). ©  BELGA

Camille Laus dweilt de internationale meetings in Europa af op zoek naar een startbewijs voor het WK in Eugene en het EK in München. Zaterdag streefde de straks 29-jarige atlete een toptijd na op de EAP-meeting in Nijvel. Helaas kreeg de vriendin van Kévin Borlée niet de verhoopte tegenstand.

De Brusselse atlete die sinds eind 2020 aangesloten is bij Olympic Essenbeek-Halle had voor Nijvel dit seizoen al aan zeven meetings deelgenomen en ze was al twee keer onder de 52 seconden gedoken op de baanronde. De EK-limiet staat op 51.70, het WK-minimum op 51.35. Een haalbare kaart voor haar, aangezien ze een persoonlijk record van 51.49 achter haar naam heeft staan. Een tweede mogelijkheid om toch aan beide toernooien te kunnen deelnemen, is een gunstige plaats op de wereldrangschikking. Momenteel staat ze op de 44ste plaats; de eerste 48 plaatsen geven recht op een startbewijs. Zekerheid daarover kreeg Camille Laus niet op de snelle blauwe baan in Nijvel, die volgend jaar tot acht banen zal worden uitgebreid. Met een straat voorsprong snelde Claus over de streep, maar voor een chrono van 52.81 was ze niet gekomen.

Oulare outstanding

Tweede blikvanger van de zwoele dag in Nijvel was Mariam Oulare, de 19-jarige spurtbom van Excelsior Brussel. De zus van profvoetballer Obbi Oulare was outstanding over 100 en 200m ondanks een tegenwind van 1 meter en meer. Ze droogde nationaal kampioene Naomi Van den Broeck af met duidelijk verschil. Met 11.63 op de kortste afstand wordt ze vierde op de nationale ranglijst en ernstige kandidate voor een basisplaats bij de Cheetahs, de nationale 4x100m. In de 200m is Oulare de zesde beste performer in ons land. Mariam Oulare benadert op beide afstanden de limiet voor het WK u20 in Cali (Columbië) met 6/100ste van een seconde. Wat ze nodig heeft is een wedstrijd met rugwind. Schaarbekenaar Assan Faye verloor de 100m met het kleinste verschil van de Jamaicaan Samuel Rowe in 10.65 bij een forse tegenwind. Op de 200m was hij afgetekend de snelste. Pierre-Antoine Balhan van Excelsior vierde zijn terugkeer in competitie met een zege op de 800m in 1.48.67. (eg)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs