Geblunder met miljoenensteun voor watersnood: “Geld ging naar gemeenten in provincies die niet eens getroffen waren”

Luik heeft nog recht op een half miljoen euro, terwijl andere gemeentes onterecht geld kregen. 

Luik heeft nog recht op een half miljoen euro, terwijl andere gemeentes onterecht geld kregen. ©  BELGA

De federale overheid ging de mist in bij het toekennen van 20 miljoen euro noodhulp voor de overstromingen vorige zomer. Terwijl steun vloeide naar Vlaamse gemeenten zonder schade, wachten zwaar getroffen Waalse gemeenten nog op geld, schrijft De Tijd vrijdag op basis van een nota van de Inspectie Financiën.

adb, jvhBron: BELGA

Federaal minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) krijgt vrijdag wellicht groen licht van de regering voor een rechtzetting van verkeerd toegekende middelen aan OCMW’s na de zware overstromingen vorige zomer. Van 20 miljoen euro blijkt 3,2 miljoen onterecht of te veel gestort aan gemeenten. 

De federale regering besloot in juli 20 miljoen euro steun te geven aan OCMW’s voor zwaar getroffen gezinnen. De eerste schijf van 10 miljoen euro werd toegekend op basis van lijsten met voorlopige info van de gouverneurs, omdat het geld snel op het terrein moest zijn. Daarna zou een tweede schijf volgen met de definitieve info van de gewesten over het aantal getroffen huishoudens per gemeente – de sleutel voor de verdeling van de subsidies.

Fouten gemaakt

De Inspectie Financiën stelde in december vast dat haar advies nooit is gevraagd over die eerste schijf voor 165 OCMW’s. Dat had volgens de regels wel gemoeten en door een gebrek aan controle zijn vermijdbare fouten gemaakt.

“West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen zijn niet getroffen, maar toch is 1,2 miljoen euro aan gemeenten uit die provincies uit­betaald. In Vlaams-Brabant zijn 2 gemeenten getroffen, maar blijken 20 andere 559.000 euro te hebben gekregen”, staat in de inspectienota.

In de regering klinkt de uitleg dat er in de directe nasleep van het noodweer, dat ook Vlaanderen trof, mogelijk onduidelijkheid was over wat gemeenten als schade konden definiëren.

Terwijl Vlaamse gemeenten en steden als Knokke, Brugge en Leuven honderdduizenden euro’s kregen zonder dat er sprake was van echte watersnood, wachten een aantal zwaar getroffen gemeenten in Wallonië bijna een jaar na de ramp dan weer nog op geld. Luik heeft nog recht op een half miljoen euro, Chaud­fontaine op 100.000 euro, Wanze op bijna 150.000 en Trooz op bijna 200.000.

Lalieux: “Geen enkele euro noodhulp uitgegeven zonder goedkeuring OCMW”

Minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) “betreurt de polemiek die ontstaan is op basis van foutieve beschuldigingen”. De federale regering kon niet anders dan zich in eerste instantie baseren op voorlopige gegevens van de provinciegouverneurs omdat ze snel moest handelen, zegt ze.

Lalieux zegt dat er “geen enkele euro aan federale noodhulp is uitgegeven zonder de goedkeuring van het lokale OCMW, dat controleert of de aanvragen effectief met de overstromingen te maken hebben”. De onterecht toegekende sommen worden gerecupereerd, en de ministerraad beslist later vandaag om ze te herverdelen over de gemeenten die er wel recht op hebben, klinkt het.

Volgens Lalieux heeft de federale regering gezien de urgentie beslist om een eerste schijf aan noodhulp snel uit te betalen op basis van voorlopige inschattingen van de schade voorzien door de provinciegouverneurs. De tweede schijf van 10 miljoen euro is in december vrijgegeven, en die is wel gebaseerd op definitieve gegevens over de opgelopen schade, afkomstig van de gewesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Wateroverlast

Video

Keuze van de redactie