Basketbal Eerste Landelijke mannen

Vier Oost-Vlaamse coaches hebben gemengde reacties over nieuw competitieformat dit seizoen

Eerste landelijke steekt vanaf volgend seizoen in een nieuw jasje. Het enthousiasme rond het format is echter niet bepaald groot.

De zestien ploegen die volgend seizoen de dienst uitmaken in eerste landelijke worden opgesplitst in twee reeksen van acht teams. Na een voorronde van veertien matchen maken de eerste vier ploegen van elke reeks met zijn acht uit wie de titel grijpt. De overige acht ploegen strijden om de degradatie te vermijden.

We peilden bij enkele coaches uit de reeks. “Een gemiste kans zou ik dit niet noemen”, aldus Koen Eerdekens van LDP Donza. “De formule was al een tijdje aangekondigd. In fase 1 regent het alvast derby’s gezien Oost- en West-Vlaanderen samen zitten. Misschien waren na afloop echte play-offs beter geweest, maar daarvoor had men de competitie vroeger moeten opstarten.”

Geen overleg

Dat er hoe dan ook geen overleg was met de ploegen wekt overal ergernis op. “Wat me ook hoog zit is het feit dat elke formule altijd de beste ploegen naar de eindfase moet sturen”, aldus Bart Inghelbrecht (Hansbeke). “Als je in de sterkste van de twee groepen zit en je eindigt daar vijfde, dan mis je de titelstrijd.” Ook Bart Baeyens (Eagles) en Patrick Malfait (Zottegem) lijken niet tevreden. “We worden te snel geconfronteerd met een formule die geen groeiproces toelaat. Je moet onmiddellijk resultaten boeken. Ik ben niet bepaald enthousiast”, laat Malfait weten.(jgn)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs