Verdachten bekennen moord op Britse journalist en gids in Braziliaanse jungle, menselijke resten gevonden

© EPA-EFE

De twee verdachten die opgepakt werden in de zaak rond de verdwijning van de Britse journalist Dom Philips en zijn Braziliaanse gids Bruno Pereira hebben bekend dat zij de twee mannen doodden en in stukken sneden. Eén verdachte vertelde ook waar hun lichamen werden begraven. Er zijn intussen menselijke resten gevonden.

Bron: Reuters, belga

Journalist Dom Phillips (57) en Bruno Pereira (41), een deskundige in inheemse volkeren, werden voor het laatst gezien op 5 juni toen ze met een boot op expeditie gingen in de regio Javari, bij de grens met Peru, waar smokkelaars van allerlei slag actief zijn. Phillips, die onder meer voor de Britse krant The Guardian schreef, bereidde een boek voor over de bescherming van het milieu in die streek. Bruno Pereira, expert bij het Braziliaanse agentschap voor inheemse zaken, was zijn gids.

Een eerste verdachte, de 41-jarige visser Amarildo da Costa de Oliveira, werd op 7 juni al opgepakt. Hij werd door getuigen gezien toen hij per boot in dezelfde richting vertrok als de journalist en zijn gids. Dinsdag pakte de politie ook zijn broer, de 41-jarige Oseney da Costa de Oliveira, op.

Zij hebben nu aan de politie bekend dat ze de mannen doodden en hen in stukken sneden, meldden Braziliaanse media. Een van de twee verdachten heeft bovendien bekend de lichamen van de twee te hebben begraven. Dat heeft de federale politie woensdagavond (plaatselijke tijd) gemeld, nadat menselijke resten werden teruggevonden tijdens de zoekacties.

“We hebben gisteravond bekentenissen gekregen van de eerste van de twee opgepakte verdachten (...) die in detail verteld heeft hoe de misdaad werd gepleegd en ons gezegd heeft waar de lichamen werden begraven”, aldus het hoofd van de federale politie van de staat Amazonas, Eduardo Alexandre Fontes.

Volgens Fontes beloofde de verdachte woensdag naar de site mee te gaan “zodat we konden bevestigen waar de lichamen begraven waren”. Politieteams trokken met hem 3,1 kilometer de jungle in en vonden menselijke resten. Het zou gaan om de lichamen van twee mannen. Die worden onderzocht. “We zullen de menselijke resten nu met de grootst mogelijke waardigheid identificeren”, aldus Fontes. De politiechef zei nog meer arrestaties te verwachten.

Voorbarige communicatie

Maandag was er nog onduidelijkheid over de lichamen van de twee, nadat de vrouw van Phillips aan de Braziliaanse media had laten weten dat de mannen dood waren aangetroffen. Dat bleek echter niet waar te zijn. De Braziliaanse ambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk verontschuldigde zich bij de familie van Phillips. De ambassade had hen ingelicht dat de lichamen van Phillips en Pereira zondagavond waren gevonden, maar die communicatie bleek voorbarig.

 

 ©  EPA-EFE

(sgg, adb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Criminaliteit

Video

Keuze van de redactie