“Biden brengt deze maand bezoek aan Saudi-Arabië”

Archiefbeeld: toenmalig vicepresident Joe Biden ontmoette in 2011 Salman bin Abdoel-Aziz, die nu koning is van Saudi-Arabië.  ©  AP

De Amerikaanse president Joe Biden reist eind juni naar Saudi-Arabië, waar hij een ontmoeting zal hebben met kroonprins Mohammed bin Salman. Dat schrijft The New York Times donderdag. De president heeft eerder gezegd Saudi-Arabië als pariastaat te zien vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi, maar nu zou Biden toch naar Riyad gaan om onder meer de energiesituatie te bespreken.

Bron: BELGA

Biden was nog presidentskandidaat toen hij zei Saudi-Arabië te willen straffen voor de moord. Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk was voor de dood van Khashoggi, die voor The Washington Post schreef. Volgens The New York Times zullen bin Salman en Biden elkaar in Riyad toch ontmoeten, samen met de leiders van onder meer Egypte, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten.

Door de Russische invasie in Oekraïne en de sancties die de Verenigde Staten daarna tegen Rusland hebben afgekondigd, is Biden op zoek naar andere energieleveranciers. Saudi-Arabië beschikt over grote gas- en olievoorraden. Het oliekartel OPEC, waar Saudi-Arabië de officieuze aanvoerder van is, kondigde donderdag aan flink meer olie uit de grond te pompen.

Biden zou zijn reis combineren met de NAVO-top in Madrid van eind juni en een bezoek aan Israël.

Het Witte Huis wou het nieuws niet bevestigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen