Wijnboer Jürgen lanceert ‘gsm-rondleiding’: “Klanten moeten weten hoeveel werk in een fles kruipt”

Wijnbouwer Jürgen Van de Walle. 

Wijnbouwer Jürgen Van de Walle. ©  fvv

Melle -

Kale stokken in de winter, groene blaadjes in de lente en volle sappige druiven vlak voor de pluk in september. Een bezoek aan een wijngaard is altijd een momentopname. Behalve in Melle, bij Wijngoed Rhode. Een nieuwe interactieve rondleiding toont je alle seizoenen en leert je het volledige proces. “Ik wil de mensen laten zien dat wijn maken meer is dan plukken en persen”, zegt wijnbouwer Jürgen Van de Walle.

Jan Claeys

Op een paar honderd meter van de E40 hebben Jürgen Van de Walle en zijn vrouw Nadja een paradijsje gerealiseerd. Een wijngaard van om en bij een hectare, goed voor ongeveer 5.000 flessen (witte) wijn. Wie het domein binnen stapt, is meteen even op vakantie. Dit weekend kan u het zelf meemaken: Wijngoed Rhode houdt opendeurdag. En uiteraard is niet alleen de deur open, maar zijn ook de flessen dat.

Van de Walle presenteert zondag een primeur. Voor het eerst kan je het domein ontdekken via een interactieve rondleiding. “Twee jaar geleden wilden we een bedrijfsfilm maken. Sindsdien maakten we maandelijks opnames. Om alle facetten te tonen van het verbouwen van wijn. Van het aanplanten van de stokken, over het snoeien tot het plukken. Een wijngaard valt nooit stil. Enkel in november hoef ik er niet te zijn. Anders is er altijd werk.” (lees verder onder foto)

 

 ©  fvv

Wat begon als een klassieke bedrijfsfilm, is een hippe rondleiding geworden. Overal op het domein hangen QR-codes. Wie ze scant met de smartphone, krijgt filmpjes en foto’s te zien. “Ik wil de mensen laten zien hoeveel werk kruipt in de productie van een fles wijn. En wat de uitdagingen zijn om het in ons land te doen.”

“Als wijnboer heb je maar één keer per jaar de kans om goeie wijn te maken. De kans dat een oogst hier mislukt is veel groter dan in pakweg Frankrijk of Italië. Hier kan het nog vriezen als er al vruchten aan de wijnstokken hangen.” Op een van de haltes van de interactieve rondgang zie je hoe Jürgen zijn oogst probeert te redden door honderden vuurpotten tussen de ranken zetten. (lees verder onder foto)

 

 ©  fvv

“Wijn verbouwen is een oud ambacht. Ik vind het dan ook fijn om het op deze manier te combineren met moderne technologieën. En de mensen zijn nu eenmaal graag met hun smartphone bezig.”

Van de Walle wil je iets bijleren. Maar hij laat je zondag ook proeven. “We maken op ons domein drie witte wijnen en één bubbel.” Terwijl mama en papa een glas solaris of johanitter proeven, kunnen de kinderen zich vermaken op het springkasteel. “En zij vinden die foto’s en filmpjes vast ook leuker dan een klassieke rondleiding.”

INFO: Wijngoed Rhode gooit de deuren zondag open van 11 tot 20 uur. Wie de QR-tour doet, maakt kans op een wijnpakket. Toegang inclusief glas wijn: 5 euro. www.wijngoed-rhode.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs