“Hoe zwaarder de auto, hoe meer kans op overlijden van zwakke weggebruiker”

Themabeeld ©  Shutterstock

Voor kwetsbare weggebruikers is het risico om te overlijden de helft groter als ze aangereden worden door een voertuig van 1.800 kilogram in plaats van een voertuig van 1.200 kilogram. Dat blijkt dinsdag uit een nieuwe studie van Vias Institute.

jvh

Tussen 2000 en 2020 is het gemiddelde gewicht van een voertuig met ongeveer 140 kilogram toegenomen tot ongeveer 1.400 kilogram. Moest er geen vooruitgang geboekt zijn op vlak van verkeersveiligheid, loopt een voetganger of fietser vandaag 10 procent meer risico om te sterven dan 20 jaar geleden.

“Langs de ene kant worden voertuigen steeds veiliger doordat ze steeds meer uitgerust zijn met actieve en passieve veiligheidssystemen. Langs de andere kant wordt die positieve evolutie voor een stuk tegengewerkt door het steeds zwaarder wordende gewicht. Kwetsbare weggebruikers beter beschermen is dan ook één van de grote uitdagingen de komende jaren”, aldus Vias.

Het risico op ernstige verwondingen ligt ook 10 procent hoger als de kwetsbare weggebruikers aangereden worden door een voertuig van 200 PK in vergelijking met een model met 120 PK. Ook de leeftijd speelt een rol: het risico op ernstige verwondingen ligt 4 procent hoger bij een voertuig van 10 jaar oud in vergelijking met een voertuig van 5 jaar oud.

Voor een kwetsbare weggebruiker is het risico om te overlijden verder vier keer hoger bij een aanrijding door een voertuig in een zone waar de maximumsnelheid 50 km/u is in vergelijking met een zone waar de maximumsnelheid 30 km/u is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verkeersveiligheid

Video

Keuze van de redactie