Tom Boonen over revolutionair schakelsysteem: “Sommige producten hebben een topper nodig om te verkopen, bij ons is dat niet vereist”

 ©  Jan Van der Perre

Aan de grond genageld door dubbele kettingproblemen aan de voet van ‘zijn’ Taaienberg. Het overkwam Tom Boonen in zijn allerlaatste Ronde van Vlaanderen in 2017. Een jaar later maakte Boonen via via kennis met het revolutionaire schakelsysteem van de Belgisch-Nederlandse start-up ‘Classified Cycling’. De voormalige wereldkampioen sprong mee op de kar als ambassadeur-investeerder en recent was de technologie voor het eerst in het profpeloton te bewonderen.

Quinten Lafort

De ‘dropper post’ van Matej Mohoric in Milaan-Sanremo, het bandenspanningsysteem van ‘Scope Cycling’ en binnenkort de Powershift van ‘Classified Cycling’? Of zeg niet langer binnenkort, want renners van de Noorse formatie Uno-X maakten al gebruik van het revolutionaire schakelsysteem tijdens de Ronde van Hongarije.

De Powershift zit verwerkt in de naaf van het achterwiel en maakt komaf met de frustraties die gepaard gaan met vooraan schakelen bij een klassieke derailleur. Fietsers – en dus ook renners in het profpeloton – kunnen daardoor niet met volle kracht trappen tijdens het schakelen. De Powershift brengt daar verandering in en levert een vermogenswinst van één procent op. Spek naar de bek van het profpeloton dus.

Profpeloton als rijdend labo

“Er zijn veel profs die trainen met het systeem en renners zelf zijn ook vragende partij bij hun ploegen, maar we mikken niet puur op dat segment. We gaan het wel op onze manier doen. Al blijft het profpeloton een rijdend labo en dat mogen we niet vergeten”, begint Tom Boonen, die als ambassadeur-investeerder fungeert bij Classified.

 ©  Jan Van der Perre

Boonen maakte vier jaar geleden voor het eerst kennis met de technologie. De interesse van de meervoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was meteen gewekt, zeker gezien het spijtige voorval in Vlaanderens Mooiste. “Ik ben altijd al een techneut geweest, zowel bij auto’s als bij fietsen. Een goede kennis van mij zit in een soort denktank in het Antwerpse. Hij belde mij toen op in de zin van ‘je moet eens gaan kijken naar dat bedrijfje’. Ik besefte meteen dat het project potentieel had. Zeker gezien mijn eigen ervaring besef ik des te meer we op die manier een zwak punt wegnemen.”

Niet de enige ex-prof die investeert

Intussen ging het snel voor Classified, dat recent van Turnhout naar Antwerpen verhuisde en van een vijftal werknemers naar ondertussen 40 mensen in dienst ging. Ex-renners zoals Andre Greipel, Marcel Kittel en Anna van der Breggen besloten om Boonen te volgen in de rol als ambassadeur-investeerder.

 ©  Jan Van der Perre

Een revolutie lonkt dus ook voor het profpeloton, maar dat is niet de beweegreden van de Belgisch-Nederlandse start-up. “Bij mij gaat het niet over het feit dat er toppers met de technologie rijden. Sommige producten hebben een topper nodig om te verkopen, bij ons is het zoveel beter waardoor het niet nodig is.”

Boonen heeft ook een duidelijke wens voor de toekomst. “Ik hoop dat we in een scenario verzeild geraken dat we over tien jaar mainstream geworden zijn. Wat niet betekent dat we plots aan de lopende band sets gaan leveren aan profteams, maar wel dat we grote spelers zoals Shimano onder druk kunnen zetten”, besloot de ex-renner.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen