Basketbal BNXT play-offs Leuven - Aalst

Louis Tobback: “Voor Heath ga ik graag naar de Sportoase”

Joshua Heath. 

Joshua Heath. ©  BELGA

Als Leuven Bears woensdag wint van Aalst, dan speelt het de kwartfinales van de BNXT-play-offs tegen Bergen of Feyenoord.

Tommy Vermeire

“Tobback heeft minimaal evenveel (in)directe macht als Johan Vande Lanotte, kent wellicht meer touwtjes waar hij aan zou kunnen trekken, zijn intellectuelen-stad is groter in aanzien dan het Noordzee-putje van kansarmen en toch slaagt Tobback er niet in om Leuven commercieel en dus basketballend in het spoor van Oostende te krijgen”, liet sportjournalist Hans Vandeweghe zich ooit ontvallen.

Welnu, Hans Vandeweghe mag zich in zijn koffie verslikken, want Leuven Bears beleeft z‘n grootste revival ooit. Het miste op een haar na de nationale finale play-offs, reed een ronduit schitterend parcours. Woensdag ontvangt Leuven Bears in de Sportoase Aalst, nadat het zaterdag in het Forum ook al is gaan winnen.

“Leuven Bears doet het fantastisch”, glundert de bijna 84-jarige gewezen burgervader van Leuven.

Tobback: “Sportief loopt het met Eddy Casteels aan het roer bijzonder goed. Maar als je ‘t mij vraagt: de publieksopkomst is nog te klein. Het commerciële luik volgt het sportieve nog niet. Ik was er al enkele keren en zag adembenemend mooi basketbal. Als ze ’t zo goed blijven doen, dan koop ik mij voor volgend seizoen zelfs een abonnement.”

Op de vraag voor wie Tobback graag naar de Sportoase komt, antwoordt hij zonder verpinken: “Joshua Heath natuurlijk. Die steekt vaak het vuur aan de lont. Wat een dynamische spelverdeler is me dat. En Thibault Vanderhaegen, om eens een talent van eigen bodem te noemen. Want van die schaamteloze competitievervalsing om met de helft tot driekwart Amerikanen aan te treden, heb ik nooit gehouden”, voegt hij er een onvervalste Tobback-uitsmijter aan toe.

“De Nederlanders spelen met Nederlanders, is gebleken. Maar spelen zij tegen Belgische of Amerikaanse ploegen?” (cynisch)

“Ik hou van de basketbalsport. Mijn zonen Bruno en Wim hebben recreatief basketbal gespeeld. Ook mijn kleinzoon dolt graag met de oranje bal. Het is een spectaculaire sport. Dat zeker.”

“Eddy Casteels heeft alleszins oog voor de eigen jeugd. Hij lanceert jongeren en gunt hen speelminuten. De broertjes Nunes, Roel Bucumi. Het is fijn dat vast te stellen in de baskettempel die Sportoase nu toch wel een beetje is geworden.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio