Sloop Sint-Lucaskliniek start normaal gezien deze zomer nog: torentje krijgt plek in binnentuin

© atv

Ekeren -

De bouwaanvraag voor de sloop van de voormalige Sint-Lucaskliniek en voor de bouw van een nieuw woonzorgcentrum is ingediend. Nog voor het bouwverlof wordt de aanvraag behandeld in het college. En dan kan het snel gaan. “We gaan ervan uit nog deze zomer met de sloop te kunnen beginnen”, zegt Harald Van Drom, directeur van woonzorgcentrum Christine.

Elien Van Wynsberghe

Vandaag is woonzorgcentrum Christine nog wat verderop in de Gerardus Stijnenlaan gelegen. Als het college de ingediende bouwaanvraag goedkeurt, dan komt er op de site van de voormalige Sint-Lucaskliniek een nieuwbouw met plaats voor negentig vaste bewoners en tien plaatsen voor kortverblijf, precies op de plek waar nu het oude kasteelgebouw staat te verkommeren. Het huidige woonzorgcentrum zal dan op zijn beurt tegen de vlakte gaan. In de plaats komt een park dat publiek toegankelijk wordt en dat zal aansluiten op het woonpark Hoekakker.

Menig inwoner van Ekeren en omstreken zag destijds het licht in de Sint-Lucaskliniek. Dat het kasteelgebouw, ook bekend als het Hof van Delft, zal worden afgebroken, raakte in het verleden dan ook bij verschillende buurtbewoners een gevoelige snaar. “Maar uiteindelijk heeft niemand bezwaar ingediend tegen onze bouwaanvraag”, zegt directeur van woonzorgcentrum Christine Harald Van Drom. “Nochtans hadden we verwacht dat er zeker door de dienst Monumentenzorg bezwaar zou worden aangetekend. Maar dat is dus niet gebeurd. Ook zij kunnen leven met de sloop van het kasteelgebouw.”

 © Robin Fasseur

Kasteeltorentje blijft bewaard

Het Antwerpse college zal de bouwaanvraag normaal gezien nog voor het bouwverlof behandelen. “De procedure loopt en alle adviezen worden verzameld en verwerkt”, laat schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) weten. Uiterste beslissingsdatum is 8 juli. Van Drom wil niet op de zaken vooruitlopen maar gaat ervan uit dat het college de bouwaanvraag goedkeurt. En dan kan het snel gaan.

“Wanneer de bouwvergunning is afgeleverd, moeten we nog een aannemer aanstellen. Maar we hopen deze zomer nog met de sloop van het gebouw te kunnen starten.” Op vraag van Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en Antwerps gemeenteraadslid Ilse De Schutter (Groen) werd onderzocht of het torentje van het kasteel kon worden bewaard. En dat is het geval. “Het torentje, het mooiste stukje van het kasteel, zal een plek krijgen in de nieuwe binnentuin van het woonzorgcentrum”, aldus Van Drom. “Ook de steen met daarop de wapenschilden van de adellijke families van Delft en Legrelle, wordt gerecupereerd. Van Delft was de bouwheer van het kasteel, mevrouw Legrelle zijn vrouw.”

Al jaren aan het verkommeren

Het Hof van Delft werd in 1903 gebouwd in opdracht van ridder Léon Edouard van Delft. Het kasteel kreeg een uitkijktoren en het landgoed rondom het gebouw besloeg een oppervlakte van zo’n vijftig hectare.

In 1947 werd het Hof van Delft aangekocht door Denise Blontrock, echtgenote van dokter Leon Dierckxens. Onder leiding van Dierckxens werd het kasteel omgebouwd tot de Sint-Lucaskliniek. De materniteitafdeling maakte het ziekenhuis bekend in de wijde omgeving.

In oktober 1999 werd het einde van de Sint-Lucaskliniek ingeluid. In de plaats kregen patiënten het Klina-ziekenhuis in Brasschaat. Niet veel later werd het kasteel ingericht tot een asielcentrum. Ook het Ekerse vredegerecht vestigde zich in 2000 in het kasteel. In 2010 verliet de laatste asielzoeker het gebouw. Een jaar later werden alle aanbouwen gesloopt. Sindsdien staat het kasteel te verkommeren.

Sinds 2010 staat het kasteel te verkommeren. © Robin Fasseur

 © Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus