Vakbond dreigt met “grootschalige” acties op Schiphol wegens hoge werkdruk

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Joris van Gennip

De vakbond FNV dreigt met grootschalige acties op de Amsterdamse luchthaven Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en bagageafhandelaars. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden.

jvhBron: BELGA

“Er moet iets groots gebeuren”, zegt campagneleider Joost van Doesburg van FNV. De afgelopen dagen was het weer erg druk op de luchthaven. “Het loopt volledig uit de klauwen. Personeelsleden vallen letterlijk om”, zegt de vakbondsman. Volgens Van Doesburg gaan beveiligers en afhandelaars de enorme drukte op Schiphol niet volhouden tot na de zomervakantie.

LEES OOK. Zomeruittocht in gevaar: waar Brussels Airport straks voor vreest, gebeurde al op Schiphol (+)

Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen. De vakbond wil dat het aantrekkelijker wordt om op Schiphol te werken en dat de hoeveelheid werk wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare werknemers. Om dat voor elkaar te krijgen moet volgens de vakbond ook het aantal vluchten worden gereduceerd. Van Doesburg praat woensdag verder met een afvaardiging van de luchthaven.

Volgens Van Doesburg negeerde Schiphol maandenlang waarschuwingen vanop de werkvloer. Ook hadden personeelsleden verwacht dat het na de meivakantie wat rustiger zou worden, maar dat is niet het geval.

Schiphol rekent tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten moesten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte en personeelstekorten. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Nederland

Video

Keuze van de redactie