Art for Charity: beeldhouwers stellen tentoon op revalidatieweide van Athletes for Hope

Jan Ruts (Athletes for Hopeà, Eric Verhelst en Katrin Kempenaers (schepen van Cultuur) bij het beeld Colomm for Hope in de pastorietuin van Gooreind, daar geplaatst als uitnodiging voor het evenement op de revalidatieweide. © Neel Vermeiren

Wuustwezel -

Een International Friendship Meeting tussen Giorgio Carlevaro (Uruguay) en Eric Verhelst (Gooreind) op de Athletes For Hope revalidatieweide brengt het beste van twee werelden op het vlak van beeldhouwkunst samen. Zij werken er voor het goede doel: de verdere uitbouw van de revalidatieweide, een initiatief van Marc Herremans en zijn team.

Neel Vermeiren

Beide kunstenaars zullen van 11 tot 26 juni op de weide een aantal kunstwerken tentoonstellen en te koop aanbieden. Van de verkochte werken zullen zij een deel afstaan aan het goede doel, de revalidatieweide. Bovendien zullen Verhelst en Carlevaro ter plekke een sculptuur maken. Het publiek kan hen live aan het werk zien. De revalidatieweide kan dan bezocht worden tussen 14 en 17.30u. Eric Verhelst, initiatiefnemer en organisator van dit kunstproject, kijkt er naar uit om het publiek de gelegenheid te bieden het groeiproces te volgen van een ruwe blok steen tot een sculptuur. Beide kunstenaars zijn niet aan hun proefstuk toe. Zij ontmoeten elkaar geregeld op internationale symposiums en kunstevenementen her en der in de wereld. Hun oeuvre is te vinden in musea en sculptuurparken in de vijf continenten. Deze keer zijn ze aanwezig op de revalidatieweide en trachten ze via hun kunst de droom van velen waar te maken.

Experimenteren bij ’t Kratje

“Zolang ik mij kan herinneren voelde ik mij aangetrokken tot de wereld van de beeldende kunst”, vertelt Eric Verhelst. “Als jonge snaak experimenteerde ik met verschillende materialen in het Kratje in Gooreind toen onder leiding van Mark Beeckmans. Ik voelde me het sterkst aangetrokken tot de schilder- en beeldhouwkunst. Vooral met steen werken, sprak mij aan. En dat werd dan ook al snel mijn passie. Later studeerde ik beeldhouwen en monumentale kunst in Antwerpen.”

De eerste ervaringen van Eric met symposia gaan terug naar de jaren 80. “En in 1989 werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een internationale evenement om in graniet een monumentaal sculptuur te maken in India. Al snel volgden Japan en Zuid-Amerika. Ondertussen werd ik uitgenodigd in de vijf continenten om deel te nemen aan een zestigtal internationale symposia in meer dan 25 landen. Mijn belangrijkste werken bevinden zich in musea voor hedendaagse kunst zoals in Toyamura (Japan) en ’s werelds grootste openluchtmuseum in Chaco Argentina. Er staan ook monumentale werken in Peru, Amerika, Brazilië en Korea. Later dit jaar vertrek ik naar Montevideo om er een monumentaal sculptuur te creëren voor het museum voor hedendaagse kunst.” Verhelst ontmoette Giorgio Carlevaro in 1992 tijdens het internationaal symposium Concierto del Piedra in Uruguay, het begin van een samenwerking en vriendschap.

Beeld aan Kadans

Vorig jaar was Giorgio Carlevaro samen met Verhelst te gast op het eerste internationaal symposium in Essen. Hij werkte er aan een monumentaal sculptuur met als thema grenzeloze vrede. Het zes ton wegende beeld zou geplaatst worden aan theaterzaal Kadans in Wuustwezel maar werd deels beschadigd tijdens het vervoer. Ondertussen is het sculptuur hersteld en kan het geplaatst worden aan Kadans. Ter gelegenheid van Kruiswegkermis wordt het ingehuldigd.

Revalidatieweide, Achterbrug-Wuustwezel, 11 tot 26 juni, 14 tot 17.30u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus