Coronacijfers houden dalende lijn aan in Mechelse regio: opnieuw minder besmettingen en patiënten in het ziekenhuis

Themabeeld. 

Themabeeld. © Robin Utrecht

Regio -

Er werden vorige week opnieuw minder nieuwe bevestigde coronabesmettingen geregistreerd in het arrondissement Mechelen. Volgens de cijfers van Sciensano legden iets meer dan 550 mensen een positieve coronatest af. Ook de ziekenhuiscijfers hebben opnieuw een dalende trend ingezet.

Stijn Van de Sande

In de periode van zaterdag 14 mei tot en met donderdag 19 mei, de dag waarop de meest recente cijfers van Sciensano werden vrijgegeven, werden er volgens het gezondheidsinstituut 553 nieuwe bevestigde coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een afname van ruim driehonderd positieve tests ten opzichte van de week voordien. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen daalt zo al voor de zevende week en komt steeds dichter bij de 457 besmettingen die tijdens de eerste week van oktober 2021 geregistreerd werden. Dat was de laatste keer dat het wekelijkse aantal besmettingen lager lag dan vijfhonderd.

In alle twaalf steden en gemeenten daalde het aantal besmettingen tijdens de voorbije week. Mechelen is nu de enige plaats waar er meer dan honderd besmettingen waren. De Dijlestad telde er 175. Heist-op-den-Berg volgt op de tweede plaats met 78 nieuwe gevallen en in Lier waren er 53 besmettingen. Het merendeel van de gemeenten schommelt tussen de twintig en veertig positieve tests. Berlaar sluit de rij, er werden twaalf nieuwe gevallen geregistreerd. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week voordien.

De incidentie is momenteel het hoogst in Puurs-Sint-Amands. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 641 besmettingen genoteerd. Putte bezet de tweede plek met 602 besmettingen en met een incidentie van 566 vervolledigt Heist-op-den-Berg het podium. Mechelen doet net iets beter met 558 besmettingen. Lier staat opnieuw helemaal onderaan de lijst. Er werden 401 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners genoteerd.

Dalende ziekenhuiscijfers

Vorige week leken de ziekenhuiscijfers even te stagneren, maar tijdens de afgelopen week kwam er opnieuw goed nieuws uit de ziekenhuizen in de provincie Antwerpen. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano lagen er op woensdag 18 mei 199 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. Een weer eerder waren dat er nog 256. Het aantal patiënten dat verzorging krijgt op de dienst intensieve zorgen daalde dan weer van zeventien naar veertien. Ook het aantal mensen dat aan de beademing moet, nam af: van zes naar vier.

De vaccinatiegraad klom afgelopen week nog een heel klein beetje hoger. Er werden opnieuw enkele tientallen extra vaccins toegediend. Er werden nu 301.703 inwoners van het arrondissement Mechelen minstens deels gevaccineerd. 299.393 van hen kregen de volledige basisvaccinatie. Dat is 85,90% van de bevolking. 249.709 mensen kregen ook een boosterprik. Dat is goed voor een boostervaccinatiegraad van 71,64%.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio