Russische soldaat veroordeeld tot levenslang voor oorlogsmisdaad in Oekraïne

Vadim Sjisjimarin (21), de eerste Russische soldaat die terechtstond voor oorlogsmisdaden in Oekraïne, is in Kiev veroordeeld tot een levenslange celstraf. De Rus schoot meermaals op een onschuldige 62-jarige Oekraïense man op zijn fiets, de man overleefde het niet. Sjisjimarin

tekende meteen beroep aan tegen het vonnis.

jvh

De feiten deden zich op 28 februari voor nabij Soemy, een stad in het noordoosten van Oekraïne waar in de eerste weken van de oorlog hevig werd gevochten. Volgens Iryna Venediktova, de Oekraïense hoofdaanklager, maakte Shishimarin deel uit van een Russische tankdivisie die werd verslagen.

De sergeant probeerde daarop samen met vier strijdmakkers te ontkomen. Gewapend met kalasjnikov-machinegeweren vorderden ze een auto, waarmee ze het dorpje Chupakhivka binnenreden. Daar fietste op dat moment Oleksandr Shelipov naar huis. De 62-jarige man was aan het bellen, en de vluchtende Russische soldaten vreesden dat hij hun positie zou doorgeven. Shishimarin zou daarom door een open venster vanuit de wagen meermaals op de man geschoten hebben. De man was op slag dood.

LEES OOK. Russische soldaat (21) die oorlogsmisdaad beging, toont berouw in rechtszaal: “Ik vraag vergiffenis voor alles wat ik gedaan heb”

Sjisjimarin had schuldig gepleit, maar zijn advocaat vroeg toch om de vrijspraak, omdat de Rus zogezegd een bevel van een andere militair had opgevolgd. Volgens de aanklager had Sjisjimarin het bevel echter niet hoeven opvolgen, omdat die andere militair niet hoger in rang stond. De rechter ging daarin mee. Sjisjimarin heeft ondertussen beroep aangetekend tegen het vonnis, bevestigt zijn advocaat.

623 verdachten

Oekraïne wil nog veel meer mensen vervolgen voor misdaden tijdens de oorlog. De Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova onderzoekt meer dan 13.000 zaken en heeft 623 verdachten in beeld.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Hoe word je voor een oorlogsmisdaad berecht en hoe lang kan dat duren?

 © Het Nieuwsblad

ZO ZIT DAT. Is het uitschakelen van hoge officieren een oorlogsmisdaad? En wat met een aanval op president Vladimir Poetin?

 © Het Nieuwsblad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie