Trein van Oostende naar Brussel stond uur stil omdat jongeren aan noodrem hadden getrokken, NMBS wil dat daders worden vervolgd

Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Een trein met duizend reizigers aan boord die vanuit Oostende naar Brussel reed, is zondagavond plots stilgevallen in de buurt van Merelbeke omdat enkele jongeren aan de noodrem hadden getrokken. De trein kon pas na een uur weer vertrekken. Het parket onderzoekt het incident.

jvh, bstBron: VRT NWS, Belga, eigen berichtgeving

De trein viel zondagavond na vertrek in het station Gent-Sint-Pieters omstreeks 19.30 uur stil tussen Merelbeke en Melle. “Er was snel een vermoeden van kwaad opzet”, zei NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman zondagavond al. “Het is de politie die het onderzoek voert. Wij verlenen uiteraard onze volledige medewerking. Als het bewezen wordt dat de trein stilviel door kwaad opzet, dan is dat een ernstig misdrijf.”

Volgens Temmerman heeft de trein een uur stilgestaan. “Hij is dan aangekomen in Brussel-Zuid, waar we water hebben uitgedeeld aan de reizigers. Vervolgens hebben zij hun reis kunnen verderzetten. We betreuren de hinder die dit incident heeft teweeggebracht voor onze reizigers.”

Noodrem

De federale politie meldde maandag dat er problemen waren met een zeventigtal jongeren op weg naar Brussel. Er werd aan de noodrem getrokken en enkele jongeren waren uitgestapt. Ze liepen over de sporen, waardoor de trein niet kon vertrekken. Na ongeveer een uur was de rust teruggekeerd en zijn de jongeren terug aan boord gegaan.

De lokale politie Regio Rhode & Schelde was opgeroepen nadat de trein stilviel op een moeilijke bereikbare plek ter hoogte van de Verbrande Heiwegel, zegt korpschef Yves Asselman. “In de trein zijn er relletjes geweest en werd er beschadigingen aangebracht. De vaststellingen werden later gedaan door de spoorwegpolitie. Enkele jongeren zijn ook uitgestapt en liepen op de sporen, waarna ze door ons opnieuw op de trein gezet zijn. Voor de reizigers was het een vervelende situatie. De airco was ook uitgevallen nadat de trein tot stilstand kwam.”

Blaarmeersen

De trein kon daarna doorrijden en in Brussel-Zuid heeft de politie controles uitgevoerd. De identiteit van verschillende jongeren werd gecontroleerd en er werd proces-verbaal opgesteld. Het parket Oost-Vlaanderen onderzoekt de rol van de meerderjarige verdachten. De pv’s van minderjarige betrokken worden doorgestuurd naar het parket van hun woonplaats.

“Dit gedrag is compleet onaanvaardbaar, in de eerste plaats voor de vele reizigers die gisteren terugkwamen van een dagje aan de kust”, zei NMBS-woordvoerder Temmerman maandagochtend. “De politie en het parket voeren nu het onderzoek, waarbij wij onze volledige medewerking verlenen. We willen er op aandringen dat dit streng wordt aangepakt en dat de daders worden vervolgd.”

Het is nog niet duidelijk hoeveel processen-verbaal er opgesteld werden en voor welke feiten. Reizigers verklaarden dat een grote groep jongeren door de wagons liep en dat ze lastiggevallen werden en zich bedreigd voelden. Maandag bleek dat de jongeren vooraleer ze op de trein stapten ook betrokken waren in een incident op een bus die vertrok aan het Gentse recreatiedomein de Blaarmeersen, stelt De Lijn.

LEES OOK.“Het is tijd voor nultolerantie”: vakbonden zijn incidenten op bussen naar de Blaarmeersen beu

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over NMBS

Video

Keuze van de redactie