Groen wil geen verdere verhoging legerbudget

 ©  BELGA

Dat de regering-De Croo het legerbudget tegen 2035 verder wil optrekken naar 2 procent van het bbp botst op een njet van de groenen. Dat laat ontslagnemend Groen-voorzitster Meyrem Almaci weten aan De Tijd.

mtmBron: BELGA

Op de NAVO-top van Madrid op 29 en 30 juni wil premier Alexander De Croo (Open VLD) graag uitpakken met de belofte dat ons land het legerbudget verder optrekt naar de symbolische drempel van 2 procent van het bruto binnenlands product in 2035. Maar de groenen liggen dwars. “Voor de ecologisten van Groen en Ecolo is het op dit moment duidelijk nee”, zegt Almaci.

Ze wijst erop dat het optrekken van het defensiebudget naar 2 procent zou leiden tot een stijging van het jaarlijkse budget tot 12,2 miljard euro op kruissnelheid. Dat zou neerkomen op een bijkomende inspanning van 4,8 miljard euro per jaar, in plaats van de 2 miljard euro per jaar die eind februari werd beslist. Groen vindt dat niet redelijk, omdat de bedragen de sociale politiek en het klimaatbeleid in het gedrang zouden brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer