Sint-Sebastiaansgilde huldigt nieuwe keizer tijdens koningsschieting

Opperkoning Staf Vermandel (tweede van rechts) krijgt zondag de titel van keizer bij de Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren. Hij is op de foto omringd door hoofdman Leo Struyven, zijn vrouw Ria Van Roey en door eerste keizer Jef Snels. 

Opperkoning Staf Vermandel (tweede van rechts) krijgt zondag de titel van keizer bij de Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren. Hij is op de foto omringd door hoofdman Leo Struyven, zijn vrouw Ria Van Roey en door eerste keizer Jef Snels. © RR

Vlimmeren -

De Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren (Beerse) kan op zondag 22 mei weer uitpakken met een koningsschieting. Tevens krijgt Staf Vermandel daar de titel van keizer omdat hij al negen jaar lang koning is.

Iedere schuttersgilde organiseert om de drie jaar een koningsschieting. “Dan schieten alle gildebroeders naar een houten vogel of gaai op een staande wip. Wie erin slaagt, de vogel van de wip te schieten, wordt voor drie jaar gildekoning en mag de koningsbreuk met zilveren platen dragen”, zegt Leo Struyven, hoofdman van de Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren. “De koning moet een nieuwe zilveren plaat voor de ‘koningsbreuk’ laten maken. Wie op drie opeenvolgende koningsschietingen telkens koning is, wordt keizer van de gilde. De zilveren platen die hijzelf heeft laten maken, worden van de koningsbreuk gehaald en worden aan een nieuwe keizersbreuk gehangen.”

Op zondag 22 mei vindt aan de Blokhut op de Antwerpseweg in Vlimmeren de koningsschieting van de Vlimmerse Sint-Sebastiaansgilde plaats. De gilde heeft met Jef Snels al sinds 1995 een keizer in de rangen en daar komt zondag met Staf Vermandel een tweede keizer bij. Negen jaar lang, al sinds 2013, draagt Staf Vermandel al de titel van koning. In 2019 verlengde hij nog zijn koningstitel. De leden van de gilde halen zondag Staf Vermandel met paard en huifkar en met muzikale begeleiding thuis aan Heidijk af om daarna naar het feestterrein te gaan. De eigenlijke koningsschieting gaat om 14u van start. Toeschouwers zijn daar welkom.

Leo Struyven ontvangt zondag na de schieting een staf met zilveren aandenken omdat hij al vijftien jaar hoofdman is. Het aandenken is gemaakt door zilversmid Frank Delaet. Op zaterdag 21 mei is er op het terrein aan de Antwerpseweg al een schieting voor meerdere gilden uit de Kempen. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio