Gekraakte cryptofoon toont aan dat voormalig Ajax-voetballer moord beraamde en achter drugsdeal in Antwerpse haven zat

Quincy Promes ©  ISOPIX

Het was een door veel criminelen gebruikte cryptofoon die de Nederlandse politie op het spoor bracht van een drugsnetwerk waarin de voormalige Ajax-voetballer Quincy Promes (30) een belangrijke rol speelde. Dat schrijft De Telegraaf. De telefoon was aangesloten op het versleutelde Sky-ECC-netwerk, dat vorig jaar gekraakt werd.

jvhBron: De Telegraaf

In maart was al bekendgeraakt dat Promes verdacht wordt van deelname aan een criminele organisatie en drugshandel. Bronnen dicht bij het onderzoek bevestigen nu dat de Sky-ECC-telefoon Promes de das omdeed en voor een doorbraak zorgde. Uit het onderschepte berichtenverkeer ontstond de verdenking dat de huidige Spartak Moskou-speler de spil was in een omvangrijk drugsnetwerk dat zich bezighield met de invoer van cocaïne, en de export van synthetische drugs naar Australië.

Volgens Nederlandse bronnen zou Promes samen met familie geld geïnvesteerd hebben in een partij van ruim vierduizend kilo cocaïne, die in april 2020 door de Belgische politie werd onderschept in de haven Antwerpen. De drugs hadden een groothandelswaarde van 120 miljoen euro, de straatwaarde lag nog veel hoger.

“Dankzij berichten op de telefoon konden we ook bewijzen dat Promes de bedoeling had om zijn neef dood te steken op een feest in de zomer van 2020”, aldus een Nederlandse rechercheur in De Telegraaf. Voor dat plan wordt Promes vervolgd door het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen