Sam Horsfield wint het Soudal Open, Thomas Pieters eindigt als negende

 

 ©  BELGA

Sam Horsfield heeft het Soudal Open, de Belgische manche van de DP World Tour, op zijn naam geschreven. Voor de 25-jarige Engelsman is het zijn derde zege. Thomas Pieters, de enige landgenoot die het weekend haalde, finishte als negende. Wij gingen op zoek naar wat de eerste editie van het Soudal Open zo speciaal maakte.

Christian Ceuterick

De winnaar

Het is geen toeval dat Sam Horsfield de Soudal Open op zijn naam schrijft. De 25-jarige Engelsman won al twee DP World Tour-tornooien met het Celtic Classic en Hero Open, telkens in 2020, waar telkens Thomas Detry als tweede eindigde.

Een leuk detail: omdat hij niet over zijn vaste caddie kon beschikken, droeg zijn vriendin Issi Bryon de golfzak. Daarmee was de omhelzing na de laatste putt meer intens dan anders. Beiden leerden mekaar kennen op een toernooi waar zij het scorebord droeg van zijn flight. Zal zij nu ook de 10 percent van de 327.000 euro aan prijzengeld krijg als caddie?

Met deze zege stijgt Horsfield naar de 61ste plaats op de wereldranglijst en mag zo deelnemen aan het PGA Championship, het tweede majortoernooi in het golf, van volgende week.

Belgen gaven verstek

Van de 14 gestarte Belgen wist enkel Thomas Pieters zich te kwalificeren voor de eindfase. De 30-jarige Antwerpenaar, die finaal negende werd, kon zich echter nooit in de debatten voor de titel moeien.

De grootste tegenvaller onder de landgenoten was Thomas Detry. De kersverse vader kreeg zijn ijzers niet onder controle en op een relatief korte baan als Rinkven Golf is dat nefast.

Dat Nicolas Colsaerts geen grote ogen ging gooien was te verwachten na alle medische problemen van de afgelopen maanden. Maar de “Belgian Bomber” wilde, zoals Tiger Woods eerder dit jaar op zijn Masters, zijn supporters bedanken voor alle steun. Het resultaat was van ondergeschikt belang want Colsaerts genoot van zijn België.

In tegenstelling tot eerdere editie zorgde deze maal de minder bekenden namen zoals Christopher Mivis, Yente Van Doren, Alan De Bondt of Kristof Ulenaers niet voor de verrassing. Spijtig want zij krijgen niet elke week de kans om zich in de kijker te spelen.

De sensatie

De titel van de sensatie van het toernooi gaat ongetwijfeld naar Lev Grinberg. De 14-jarige Oekraïner die lid is van het organiserende Rinkven International Golfclub, wist zich als tweede jongste speler ooit te kwalificeren voor de eindfase van een toernooi op de DP World Tour. Met een 29ste plaats halfweg stond publiekslieveling Grinberg zelfs op gelijke hoogte van Thomas Pieters. De aandacht en de druk werd hem te zwaar en uiteindelijk eindige hij als XX. Maar van Grinberg, die graag zou genaturaliseerd wenst te worden als Belg, gaan we nog horen. Mogelijks treedt hij in de voetsporen van de het trio Colsaerts-Pieters-Detry.

De beste omstandigheden

Nadat familie Pieters in 2018 en 2019 met hun Belgian Knockout de aanzet gaf, maakte Soudal met steun van Golazo er een upgrade versie van de Belgische manche van de DP World Tour van. Rond de slothole werd een echt stadion gebouwd met VIP-boxen en de grootste tribune ooit op een golftoernooi in België. Ook werd een “village” uit de grond gestampt waar de golfliefhebber aan zijn trekken kwam.

Het Soudal Open kende het grote geluk dat het weergoden hun zeer gunstig waren. Goed weer en golf is een noodzaak. Niemand zakt graag af om golfsport te gaan gadeslaan in regenomstandigheden. Nu waren er 25.000 toeschouwers die onder een stralende zon de sterren van de DP World Tour ondersteunden met de typische oe’s, a’s en massaal handgeklap.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Thomas Pieters

Video

Keuze van de redactie