Legendarisch racenummer van Valentino Rossi wordt nooit meer gebruikt in MotoGP … terwijl hij daar eerder geen voorstander van was

 ©  EPA

Het nummer 46 zal nooit meer gebruikt worden in de MotoGP. Dat heeft de organisatie van de bekendste motorsportklasse ter wereld bekendgemaakt. Rossi, die negen keer wereldkampioen werd en eind vorig jaar met pensioen ging, had in het verleden nochtans laten weten dat hij er geen voorstander van was om zijn nummer 46 onbeschikbaar te maken.

Sam Varewyck

In de MotoGP mogen rijders, net zoals in de Formule 1, een nummer kiezen waarmee ze tijdens hun carrière uitkomen. Rossi deed dat met het nummer 46. Zo werd dat nummer deel van de mythe, want Rossi droeg het terwijl hij de sport domineerde. De Italiaan werd in 1997 wereldkampioen in de 125cc-klasse en in 1999 in de 250cc-klasse. In de 500cc-klasse, later omgedoopt tot MotoGP, werd hij vijf jaar op rij wereldkampioen (2001 tot 2005). Daar kwamen in 2008 en 2009 nog twee titels bij.

De carrière van de intussen 43-jarige Rossi kwam eind vorig jaar ten einde, maar nu wil de MotoGP zijn bekendste (oud-)rijder in de bloemetjes zetten. The Doctor zal bij de Grote Prijs van Italië over twee weken gehuldigd worden tijdens een speciale ceremonie, waarbij zijn racenummer 46 ook officieel met pensioen gaat.

Geen voorstander

Dat laatste is opmerkelijk, want dat is een geste die doorgaans enkel voorkomt bij piloten die overlijden op de baan. Zo worden het nummer 69 van ex-wereldkampioen Nicky Hayden en nummer 58 van Marco Simoncelli bijvoorbeeld niet meer gebruikt sinds hun dood. Ook opmerkelijk: Rossi gaf tijdens een interview in 2016 al aan dat hij er geen voorstander van was om zijn nummer 46 permanent met pensioen te laten gaan en dat anderen het zouden moeten kunnen gebruiken als ze dat wilden.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt