Van Peteghem niet gewonnen voor voorstellen fiscale hervorming, hij wil “juiste lasten op juiste schouders”

 

 ©  BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) lijkt niet gewonnen voor de voorstellen over de fiscale hervorming vanuit de Hoge Raad voor Financiën (HRF), die eerder deze week werden gelekt. Hij maakte duidelijk dat het niet om zijn voorstellen gaat. “En het stoot me tegen de borst dat de schijn wordt gewekt dat wordt geknipt in de voordelen voor gewone gezinnen en dat grootverdieners buiten schot blijven. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zei de minister donderdag in de Kamer.

Bron: BELGA

Via de krant La Libre raakten dinsdag de contouren bekend van een voorstel voor de fiscale hervorming die de regering deze legislatuur op de sporen wil zetten. Die tekst bevatte een aantal opmerkelijke pistes, zoals de verhoging van de btw van 21 naar 22 procent, de afschaffing van maaltijdcheques en een heffing op gezinsbijslagen. Verschillende fracties voelden de minister tijdens het vragenuurtje aan de tand, waarbij ook vanuit de meerderheid de vraag weerklonk wanneer hij met zijn blauwdruk voor de hervorming zou komen.

De CD&V-vicepremier maakte duidelijk dat het voorstel komt van de voorzitter van de Afdeling Fiscaliteit en Parafiscaliteit van de HRF, en dus niet van hem komt. “Ik heb het voorstel ook nog niet gezien”, voegde hij er aan toe. Van Peteghem onderstreepte in elk geval dat een hervorming rechtvaardig moet zijn en er voor moet zorgen dat de juiste lasten op de juiste schouders terechtkomen.

De komende maanden zal hij zijn plannen voor de hervorming op tafel leggen. Hij hoopt met het parlement en de regering over de legislatuur en partijgrenzen heen werk te maken van de fiscale hervorming. Om die futureproof te maken, zal iedereen de ideologische loopgraven moeten verlaten, benadrukte Van Peteghem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Vincent Van Peteghem

Video

Keuze van de redactie