De mol is bekend na spectaculaire slotshow: “Tegen een hoog tempo mollen, dat was het plan. Ik heb een sprintje getrokken”

 

Een bom die live ontplofte voor 11.000 fans, en een smak geld dat op de valreep niet werd gecasht. De mol sloeg zondagavond nog een laatste keer ferm toe, alvorens het masker afviel. Erachter bleek Uma Vandemaele (26) te zitten. De lerares uit Kortrijk mag zich de langst dienende saboteur in tien jaar De mol noemen. “Dit was het langste half jaar van mijn leven.”

Dennis Van Goethem

Het begon nog in het droomlandschap van de Canarische Eilanden, waar – in ruil voor 10.000 euro – de drie finalisten een bom moesten ontmantelen. Mislukt, of wat dacht u? Maar de ontploffing viel 3.000 kilometer verderop. Met confetti, weliswaar, in een bomvol Paleis 12.

De tiende editie van De mol vierde de finale live in Brussel, in het bijzijn van 11.000 fans. En nog eens een dik miljoen thuis voor de buis. De hand die ‘per ongeluk’ de foute kabel van de bom knipte? Die van Uma Vandemaele.

Haar termijn als mol is zowat de opmerkelijkste in de geschiedenis van het spel. Nadat kinesist Philippe Minguet (34) halverwege besliste om op te stappen, nam Uma zijn rol over. Een ongeziene maar geweldige wist, noemt ze het.

“Toen bleek dat ik de mol werd, schoot de adrenaline door mijn lijf. Die is blijven gieren tot het einde. Ik had maar half zoveel tijd, dus ik moest dubbel zo snel gaan. Tegen een hoog tempo mollen, dat was het plan. Ik heb een sprintje getrokken.”

Error

Zij het een sprint die tot zes maanden na de opnames duurde. Tijdens de laatste eliminatie op La Gomera kregen Uma en finalisten Sven en Yens ‘error’ te lezen op hun computerscherm. Daar ontdekten ze dat de laatste vijf vragen pas in België werden ingevuld, een half jaar later.

“Het langste half jaar van mijn leven”, zegt Uma. “Andere seizoenen wisten de finalisten na afloop wie de mol was. Voor ons duurde het spel gewoon voort. We hoorden elkaar nooit, tot we in Paleis 12 samenkwamen voor opnames. Erg lastig om dan te verbergen dat je meer weet.”

Toch deed ze het met verve, vindt presentator Gilles De Coster. “Uma had misschien wel de moeilijkste opdracht ooit als mol. Maar ze heeft die grandioos vervuld. Elke avond, tijdens de veel te korte briefings, was ze supergeconcentreerd en leerde ze snel de volgende opdracht. ’s Anderendaags speelde ze haar onbezorgde zelve. Maar tegelijk sluw. Ze heeft werkelijk élke opdracht laten mislopen. Uma is de snelste mol ter wereld.”

Goudeerlijk

Tijdens de liveshow liet Uma het na om nog een uppercut uit te delen. Haar muzikale act – twee keer 45 seconden vrijwel foutloos drummen – mislukte. En dat na vijf weken oefenen. Maar omdat Uma buitenspel werd gezet door het publiek, kostte dat geen geld. Toch noemt ze een ander moment in het spel haar moeilijkste moment: het laatste avondmaal.

“Alle drie moesten we doen alsof we de mol waren en al onze sabotages prijsgeven. Compleet onverwacht, dus ik moest improviseren. Maar uiteindelijk kon ik gewoon goudeerlijk zijn over mijn mollenwerk.” (lacht)

Uma blikt tevreden terug op haar bewogen deelname. Als enige kandidaat ooit beleefde ze beide kanten van het spel. “De switch maken van kandidaat naar mol viel verrassend goed mee. Ik had een voorsprong, want ik wist waar de anderen op zouden letten. Ik ging zogezegd altijd voor eigengewin, dus zo kon ik én voor mezelf gaan, én geld uit de pot houden. Zonder dat het opviel. Sven en Yens speelden wel heel sterk, en slim. Ik ben blij dat we elkaar nu allemaal gewoon kunnen terugzien. Ik wil iedereen goed vastpakken.”

Deze sabotages geeft De Mol al prijs

Hoe Uma Vandemaele (26) de boel precies belazerde in De mol, onthullen de makers traditiegetrouw pas volgende week in de slotaflevering. Maar deze sabotages geeft Uma al prijs.

 

1. Mollenwerk in Aqualand

In waterpretpark Aqualand werd gesjoemeld met geldkokers, en gemorst met euro’s en tijd. Eén iemand was telkens te traag of te snel om een woord te helpen vormen op de glijbaan: Uma. Al deed ze het niet alleen. Uma’s partner Davy hielp mee tijdens het bezoek van het thuisfront. “Ik had veel steun aan hem. Davy wist alles en heeft op meesterlijke wijze mee gemold in Aqualand. Thuis konden we er openlijk over spreken.”

 

2. Krokodillentranen

Geblinddoekt je weg vinden door een verlaten wooncomplex en onderweg rode knoppen indrukken. In de voorlaatste aflevering stond 5.000 euro op het spel, maar werd niets verdiend. Opnieuw mede door Davy, als bedrieglijke gids in de oortjes, maar toch vooral dankzij Uma. Ze nam zogezegd haar blinddoek af voor een persoonlijk voordeel en werd zo geëlimineerd. “Ik moest me zogezegd schuldig voelen. Die traantjes achteraf waren er misschien wat over, maar op dat moment paste het wel, vond ik.” (lacht)

3. Bom in Paleis 12

Er stond een monsterbedrag van 10.000 euro op het spel in de finaleopdracht. Door Uma ging het letterlijk en figuurlijk in rook op, en ontplofte de bom in Paleis 12. “Op die opdracht ben ik trots. Die bom moest en zou ontploffen. Toen ik het gele kabeltje doorknipte, stond ik te juichen vanbinnen. Als een schoolkindje dat thuiskwam met een goed rapport. Alleen kon ik dat rapport niet meteen tonen. Ik was zo blij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over De mol

Video

Keuze van de redactie