Racing is nieuwe kampioen van België in mannenhockey, Gentse vrouwen veroveren tweede titel op rij

 

 ©  BELGA

Racing is de nieuwe kampioen in het Belgische mannenhockey. De Brusselse ploeg won zondag de terugwedstrijd van de play-off-finale in de ION Hockey League met 3-2 van Gantoise. Het heenduel was zaterdag op 2-2 geëindigd. Beide partijen vonden plaats in Louvain-la-Neuve.

Sam VarewyckBron: BELGA

Gantoise was nog op voorsprong gekomen dankzij een treffer net voor het einde van het eerste kwart van Arthur de Borrekens. Racing rechtte echter de rug en dankzij drie treffers van Tanguy Cosyns kwam het op een dubbele voorsprong. De 3-2 in het laatste kwart van Arthur de Borrekens kreeg geen vervolg meer.

Voor Racing is het de zesde titel in haar clubgeschiedenis, de eerste sinds 1941. Gantoise moet nog even wachten op haar tweede titel. De Gentse club behaalde haar tot dusver enige kampioenschap in 1921.

Gentse vrouwen wél kampioen

Gantoise kroonde zich eerder op de dag wel voor het tweede seizoen op rij tot Belgisch veldhockeykampioen bij de vrouwen. De Gentse vrouwen versloegen zondag in Louvain-la-Neuve Dragons in de terugwedstrijd van de finale van de Belfius Hockey League met 3-0, nadat ze zaterdag ook al het heenduel met 3-1 gewonnen hadden.

Net als zaterdag bracht Ambre Ballenghien, met een strafbal in de 11e minuut, het team van Kevan Demartinis aan de leiding. Gent-aanvoerster Alix Gerniers maakte deze bonus nog comfortabeler met een strafcorner voor de pauze (21.). Na de pauze nam Ballenghien, goed bediend door Emilie Sinia, alle hoop weg bij Dragons (38e) door de 3-0 te scoren.

In de vrouwenfinale van het Belgische kampioenschap hockey vochten net zoals in 2021 Dragons en Gent om de titel. Ook vorig jaar trok Gantoise aan het langste eind. De Gentse vrouwen veroveren de vierde titel in hun bestaan, na drie eerdere triomfen in 2006, 2009 en vorig jaar. Dragons uit Brasschaat wacht al sinds 1994 op een nieuw kampioenschap.

Zaterdag won Racing het duel om de derde plaats. In deze wedstrijd, die geen Europees ticket voor de winnaars oplevert en over een duel werd beslist, versloeg het team uit Ukkel Braxgata met 4-0, na doelpunten van Marianela Holz, Amber Sistermans, Agathe Willems en Emma Puvrez.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs