De Buitenmolen viert zijn tweede eeuwfeest met volks familiefestival

Buitenmolen verjaart. 

Buitenmolen verjaart. © w&f

Berendrecht -

De Buitenmolen is al tweehonderd jaar een opvallende verschijning in het polderlandschap. Deze opmerkelijke verjaardag wordt zondag 15 mei gevierd met een groot molenfeest.

De Berendrechtse aannemer Jacob Royers bouwt de windreus in 1822. Twee eeuwen later prijkt de molen nog steeds in het polderlandschap en maalt hij nog één keer per maand, maar enkel voor thuisbakkers. In 1936 krijgt hij een dieselmotor met maalstenen en hij is tot 1947 in bedrijf. Daarna begint het verval. In 1981 wordt de molen een beschermd monument en onderdeel van een beschermd dorpsgezicht. Dat jaar koopt bakker Antoon Verbraak uit Achterbroek de Buitenmolen. Hij restaureert hem en zorgt op zondag dikwijls voor minimolenfeesten. Sinds 1996 maalt de molen opnieuw, maar dan overlijdt Toon Verbraak. In 2003 en 2004 wordt Michael Jordan molenaar. Hij maalt graan voor diervoeder en consumptie. De molen verandert dan verschillende keren van eigenaar tot hij in juli 2014 terecht komt bij de huidige eigenaars Luc Van Thillo en Katrien Van Rooy.

Molenaar Jorn Van Van de Cloot.

Molenaar Jorn Van Van de Cloot. © w&f

Jorn Van de Cloot: “Enkele jaren geleden volgde ik een opleiding tot molenaar en de passie van toen is er nog steeds. Wanneer ik niet kan malen omdat er geen wind is, ben ik toch altijd bezig. Een molen moet immer worden onderhouden. Voor mij is dat niet werken, eerder genieten. Deze molen brengt me rust aan de ene kant. Aan de andere kant houd ik ervan om bezoekers rond te leiden in deze reus en geniet ik wanneer ik de verbazing en groeiende interesse zie bij hen. Molens blijven een onderdeel van ons verleden. Je mag rekenen dat er vroeger per vijfduizend inwoners één molen operationeel was. Voor het molenfeest van zondag wil ik dat de Buitenmolen er mooi bijligt. Ik hoop dat er dan voldoende wind is om hem te laten werken.”

Molenfeest op zondag 15 mei.

Molenfeest op zondag 15 mei. © w&f

Molenfeest

Het terrein rond de Buitenmolen en Eetcafé De Molen wordt op zondag 15 mei een gezellige markt. Vzw Blidscap gaat er aan het werk met oude ambachten en er zijn kraampjes met vers bereide en lokale producten. Op de aanpalende weide klinkt er de hele middag folkmuziek en is er een speelzone met kinderanimatie en strobalen.

Wandelroute

Pieter Linders van vrijetijdscentrum De Schelde: “Ooit stonden in de Polder veel meer molens. Naast deze Buitenmolen of Westmolen zoals die ook wel wordt genoemd is er nog de Eenhoorn in Lillo. Alle andere reuzen zijn verdwenen. Dat inspireerde ons om voor deze verjaardag een wandelroute uit te stippelen van 8 km. Die brengt deelnemers onder meer langs de plekken waar vroeger molens stonden. Onderweg geven oude foto’s de sfeer van toen weer. Tegen zondag hebben we een papieren versie, maar je kan de molenwandeling ook via je smartphone maken.”

De molen trekt altijd volk.

De molen trekt altijd volk. © w&f

Info: www.vrijetijdscentrumdeschelde.be

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio