Vrouwen rijden de gans en geven sponsorgeld aan vzw Raakzaam

Koningen worden even uitbundig gevierd als bij de mannen.

Koningen worden even uitbundig gevierd als bij de mannen.© evdw

Lillo -

Wanneer de mannen hun nieuwe koningen gekroond hebben en er een nieuwe keizer is, nemen de amazones van de Vrije Gans het heft in handen. Zij strijden zaterdag 14 mei in Lillo voor een nieuwe koningin, tenzij Debby Van Meir zichzelf opvolgt.

Vanaf het begin besloten de amazones om het sponsorgeld niet te gebruiken om te feesten zoals hun mannelijke collega’s doen, maar om het elk jaar opnieuw te schenken aan een goed doel. De voorbije 25 jaar mochten ze bijna 200.000 euro weggeven aan 25 verschillende goede doelen. Dit jaar rijden de dames voor de vzw Raakzaam. Die verleent aangepaste zorg en begeleiding aan ongeveer driehonderd mensen met een beperking in het Waasland. ( )

Niet alleen de vrijgevigheid onderscheidt de Vrije Gans van de andere verenigingen. In tegenstelling tot de mannen, waar elk dorp een of meer gansrijdersmaatschappijen telt, is er slechts één vrouwenvereniging. De Vrije Gans is de enige thuisbasis voor amazones uit Stabroek, Hoevenen, Ekeren, Lillo, Berendrecht en Zandvliet. Eigenlijk zijn ze de enige vereniging die heel de Polder omvat.

Omdat ze niet gehouden zijn aan een vast polderdorp, mag de nieuwe koningin kiezen waar ze het daaropvolgende jaar de strijd voor een nieuwe titel wil voeren. Uittredend koningin Debby Van Meir koos Lillo en dus wordt daar zaterdag 14 mei gestreden voor de kroon.

Info: https://vrijegans.jimdofree.com/ (evdw)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio