Gerard Van de Ven verkoopt eens per maand deel van zijn collectie antiek en brocante

Den Trip verkoopt antiek en brocante uit zijn collectie. 

Den Trip verkoopt antiek en brocante uit zijn collectie. © koen fasseur

Berendrecht -

Alhoewel hij de 78 al is gepasseerd, blijft Gerard Van de Ven een erg actief en gedreven man. Den Trip zoals de meesten hem in de Polder kennen, opent zaterdag 7 mei zijn brocanterie. “Geen rommel, alleen antiek en waardevolle voorwerpen”, onderstreept hij.

Erik Vandewalle

Gerard Van de Ven verzamelt al heel zijn leven de meest uiteenlopende spullen en koopt al jarenlang inboedels op. Logisch dat zijn woning ondertussen een grote opslagplaats is geworden van brocante, antiek, boeken, duizenden postkaarten, klokken, beelden en zakhorloges.

“Op een gegeven moment had ik meer dan duizend zakhorloges. De meest waardevolle heb ik ondertussen verkocht. Het leuke aan het verzamelen van antiek is dat elk voorwerp een geschiedenis met zich meedraagt. Ik vind het plezierig om dan thuis te komen en op zoek te gaan naar het verhaal van dat horloge, dat beeld of eender wat. Soms lukt dat, heel vaak ook niet”, legt hij uit.

Een passie voor zakhorloges.

Een passie voor zakhorloges. © koen fasseur

Hij staat op en komt wat later terug met een zakhorloge. “Deze kocht ik op een markt in het Nederlandse Middelburg. Op het eerste gezicht een doodgewone zakhorloge. Dat is ook zo. Maar toen ik het opendeed, vond ik een klein opgevouwen papiertje. Het was wat moeilijk om te lezen, maar uiteindelijk lukte het me. Op dat briefje stond dat het een cadeau was voor de plechtige communie van de broer van de in Zandvliet geboren kunstschilder Nicaise De Keyser. Als ik dat ontdek krijg ik kippenvel”, geeft de verzamelaar toe.

Omdat den Trip het wereldje van binnen en van buiten kent, weet hij ook wat zijn collectie min of meer waard is. “Mijn kinderen gaven me daarom de raad om te beginnen met het verkopen van het aanbod. Om dat te kunnen waarmaken open ik elke eerste zaterdag van de maand bij mij thuis een verkoopmoment. Ik ben volop bezig om alles te sorteren, maar besef dat het nog wel wat tijd vraagt voor ik alles wat hierbinnen staat heb geordend. Het maandelijkse aanbod zal dan ook telkens variëren. Wie thuis waardevolle antiek of brocante heeft staan, mag dat altijd brengen. Dat wordt dan verkocht op commissie”, geeft Gerard Van de Ven alvast mee. “Mensen moeten niet afkomen met rommel en brol, want dat hoort thuis op een rommelmarkt en niet in een antiekzaak of brocanterie”, benadrukt de Berendrechtenaar.

Treinabonnement voor een werkman.

Treinabonnement voor een werkman. © koen fasseur

Op zijn tafel heeft den Trip enkele curiosa uitgespreid. Hij neemt een klein metalen hoesje en haalt er een verkleurd kaartje uit en vraagt me op de man af of ik dit (her)ken. Uiteraard niet. “Het is een treinabonnement voor een werkman uit augustus 1931. De houder ervan mocht maximum zes keer per week heen en weer reizen in tweede klasse tussen Eeckeren en Klapdorp. Het kostte hem eerst 11 en daarna 12,5 frank of 0,28 eurocent.”

In zijn opslag vinden we nog een originele en ingekaderde poster van de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Hij toont ons originele pauselijke stempels, schilderijen, oude radio’s, kortom een schier van een oneindige collectie voorwerpen uit het (dagelijkse) leven van onze voorouders.

Zaterdag 7 mei, brocanterie, Dorpsstraat 104 in Berendrecht van 13 tot 17u.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio