FIFA-voorzitter Gianni Infantino over gastarbeiders in Qatar: “Ook werk in moeilijke omstandigheden geeft iemand waardigheid en trots”

 

 ©  REUTERS

De werken aan de stadions voor het WK voetbal van later dit jaar in Qatar hebben de buitenlandse gastarbeiders “waardigheid” en “trots” bezorgd” volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Dat zei hij op een congres in Los Angeles.

Bron: BELGA

Infantino kreeg op het congres de vraag of de wereldvoetbalbond FIFA de families van omgekomen gastarbeiders zal helpen. Hij antwoordde niet concreet op de vraag, maar benadrukte vooral de vooruitgang die Qatar al gemaakt heeft, met het invoeren van een minimumloon (van 250 euro per maand) en het verbeteren van de rechten van de arbeiders. “Laat ons vooral niet vergeten dat het om een zwaar werk van lange adem gaat”, zei Infantino over de omstandigheden in Qatar. “De Verenigde Staten zijn ook een land van immigratie, mijn ouders zijn ook van Italië naar Zwitserland geëmigreerd.”

De afgelopen jaren kwam steeds meer aan het licht in welke slechte en levensgevaarlijke omstandigheden de arbeiders in Qatar werken, maar Infantino ging uiteindelijk nog een stap verder in zijn discours. “Als je iemand werk geeft, ook in moeilijke omstandigheden, bezorg je hem waardigheid en trots. Dat is geen liefdadigheid.”

De FIFA-voorzitter bleef ook bij zijn standpunt, dat hij al eerder verkondigde, dat er in de voorbereiding op het WK slechts drie doden gevallen zijn. Volgens internationaal onderzoek gaat het echter om 6.500 doden. “We voeren een onderzoek met externe organisaties”, voegde Infantino er nog aan toe. “Misschien zijn andere arbeiders op andere plaatsen gestorven, maar de FIFA is niet verantwoordelijk voor alles wat er in de wereld gebeurt. Met dank aan de FIFA en het voetbal hebben we het statuut van de anderhalf miljoen arbeiders in Qatar kunnen verbeteren.” (belga)

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Qatar

Video

Keuze van de redactie