Lien Van de Kelder brengt lakens met speciale boodschap op de markt: “Bij klanten binnen de Singel lever ik ze met de bakfiets”

© ATV

Actrice, zangeres, juriste, moeder van twee kinderen: Lien Van de Kelder kan al een aardig CV voorleggen. Dankzij Atelier Jeanne & Daniel kan ze zichzelf nu ook ondernemer noemen. Het bedrijfje, genoemd naar haar grootouders, maakt duurzame dekbedden waarop een enveloppe is genaaid om op een leuke manier boodschapjes met elkaar te delen. “Het is slow fashion. Ik wil dat mijn lakens een familiestuk worden. Dat ze langer meegaan dan je huwelijk”, lacht ze.

Ingmar De Temmerman

LEES OOK. Lien Van de Kelder deelt hartverwarmende traditie met haar kinderen op Instagram: “Doen jullie dat ook?”

Toen Lien Van de Kelder tijdens de coronaperiode geen optredens had en voltijds als juriste aan het werk was, wist ze geen blijf met haar creatieve drive. “Terwijl die er toch op een of andere manier uit moet”, zegt ze. “Dus begon ik te tekenen aan een ontwerp voor mijn lakens. Zo ontstond Atelier Jeanne & Daniel. Ik kom uit een lakenfamilie, mijn grootouders Jeanne en Daniel maakten lakens in Kortrijk. Ik was daar dikwijls in de weekends. Urenlang heb ik in hun atelier gespeeld.”

Het laken is gemaakt uit duurzame materialen waarop een enveloppe is genaaid om een brief in te steken. Of een QR-code die een boodschap weergeeft wanneer je hem scant. “De materialen zijn net vanuit Portugal overgekomen”, legt ze uit. “Mijn kinderen hebben ook zo’n envelopje aan het ‘kamp’ in hun kamer hangen. ’s Avonds stop ik hen een briefje met een lieve boodschap of een aanmoediging toe. Daarvan heb ik het idee. Die briefjes bewaren ze in hun schatkist, leuk om later terug te lezen.”

Jeanne en Daniel, de grootouders van Lien naar wie haar bedrijf genoemd is. 

Jeanne en Daniel, de grootouders van Lien naar wie haar bedrijf genoemd is. © rr 

Persoonlijker dan WhatsApp-berichtje

“Ik wilde er ook QR-codes in verwerken, zodat mensen ook vanop afstand berichtjes kunnen sturen. Mijn man (regisseur Hans Herbots, red.) woont voorlopig in Thailand en mijn kinderen vinden het fijn om op die manier een boodschap van hem te krijgen. Het is toch persoonlijker dan een WhatsApp-berichtje”, lacht ze. “Er zijn lakens voor één persoon en voor twee personen. Daar zijn dan twee envelopjes ingenaaid, zodat je bijvoorbeeld op Valentijn een lief of (knipoogt) stout berichtje kan achterlaten voor je partner.”

“In een tweede fase zullen de lakens te huur zijn en wekelijks gewassen en bezorgd worden. Als er iets aan scheelt, proberen wij ze te herstellen of geef ik ze een nieuwe bestemming. Ik wil voor dit project zo veel mogelijk samenwerken met mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Als de klant ervoor kiest om het laken toch te kopen, dan krijgt die de kans om een oud laken naar de kringwinkel te sturen.”

Het is volgens Van de Kelder de bedoeling dat er zo minder lakens in de vuilnisbak belanden. “Of op die hoop oude lakens voor wanneer er geschilderd moet worden, zoals bij ons”, voegt ze er grappend aan toe.

Op de kussenslopen zijn envelopjes genaaid, zodat je een briefje voor je geliefde kan achterlaten. 

Op de kussenslopen zijn envelopjes genaaid, zodat je een briefje voor je geliefde kan achterlaten. © rr 

Slow fashion

Vreet het niet te veel energie, al die verschillende jobs combineren? “Ik krijg daar net energie van. Ik word gedreven door de goesting. Jacques Brel zei: Le talent, c’est avoir l’envie de faire quelque chose. Misschien gaat het allemaal ook wat trager doordat ik zo veel tegelijk doe, maar dat past bij de filosofie van het product. Het is slow fashion. Ik wil dat mijn lakens een familiestuk worden dat doorgegeven wordt. Dat ze langer meegaan dan je huwelijk (lacht).”

“Ik wou echt iets maken waar ik zelf warm van werd. Mensen vragen me vaak om een foto van een merk op Instagram te plaatsen, maar ik doe dat niet graag. Want wat heb ik eigenlijk met dat merk te maken? Bij deze heb ik dus iets dat ik zelf graag zou posten.”

“We gaan vooral via de webshop verkopen, maar ook via een paar boetiekjes. Bij klanten die binnen de Singel wonen, lever ik de lakens zelf af met mijn bakfiets, om zo ecologisch mogelijk te zijn, en om een babbeltje te doen.”

https://atelierjeannedaniel.com/

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie