Judo Vrouwen Europees Kampioenschap in Sofia

Ilse Heylen juicht EK-brons van Mina Libeer toe: “Mentale overwinning”

Mina Libeer (wit) zette een sterke prestatie neer in Sofia.

Mina Libeer (wit) zette een sterke prestatie neer in Sofia. © AFP

De carrière van Mina Libeer (24) nam in Sofia een belangrijke wending. Haar bronzen EK-medaille belooft veel moois voor Libeer zelf, maar ook voor de toekomst van het Belgische judo. Voormalig judoka Ilse Heylen ziet een positieve aanzet in de aanloop naar de Spelen in Parijs.

Geert Stevens

Voor alle duidelijkheid, op het EK konden nog geen selectiepunten gescoord worden voor de Olympiade van 2024, maar het minste wat men na vorige vrijdag kan zeggen, is dat de judoka uit Gentbrugge goed in haar vel zit. Ze kampte vol vertrouwen. In het verleden had de topper van Judoschool Merelbeke eerder de neiging om traag aan haar kamp te beginnen en daarbij vaak op achterstand te komen. Nu staat ze er vanaf de eerste seconde. In het verleden werd ze al te vaak afgeremd door blessures. Als die achterwege blijven, dan mag Mina Libeer hoog mikken in de categorie tot 57 kilogram.

Stap gezet

“Ik heb er in ieder geval een goed oog in”, vertelt gewezen topjudoka Ilse Heylen, die Mina Libeer bijstaat met raad en daad. “Ze vraagt inderdaad vaak info op basis van mijn ervaring. Dit EK was nog niet bepalend voor de Spelen, maar het feit dat ze alweer enkele plaatsen zal klimmen op de ranking, is sowieso een goede zaak omdat dit haar voor de volgende wedstrijden een betere loting zal opleveren. Wat we ook niet mogen vergeten, is dat het EK in Sofia sterk bezet was. Enkel de Russen waren er niet. Op het vorige EK, waar Mina vijfde eindigde, was de bezetting minder sterk omdat de titelstrijd toen na de Spelen viel. Dus als je ook deze vergelijking maakt heeft Mina een stap vooruit kunnen zetten.”

Ilse Heylen ziet niet alleen een sportieve progressie. “Deze bronzen medaille is vooral ook een mentale overwinning. Vergeet niet dat ze met de federatie een zwaar programma afwerkte en dat ze ook oog moet hebben voor haar stage op school.”

Heylen is er dan ook van overtuigd dat ze over twee jaar in Parijs haar beste niveau moet kunnen halen. “Als deze progressie zich doorzet lijkt het me ook logisch dat ze zich kan kwalificeren. En waarom nadien niet mikken op een top acht? Ik geloof erin.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio