Franse renner die als eerste viel bijt van zich af na beschuldigingen massale valpartij: “Stop met verspreiden van foute interpretaties”

Jérémy Cabot (30) was zondag de gebeten hond na afloop van de 108e editie van Luik-Bastenaken-Luik. De Fransman van TotalEnergies werd immers door heel wat collega’s verweten de oorzaak te zijn van de massale valpartij in een afdaling, op zowat 60 kilometer van de streep.

jswkBron: BELGA

Daarbij was zijn landgenoot Julian Alaphilippe het zwaarste slachtoffer. De wereldkampioen van Quick-Step Alpha Vinyl belandde naast de baan enkele meters lager tegen een boom. Alaphilippe kreeg de eerste zorgen toegediend in een ziekenwagen. Later op zondag kwam het zware medische bulletin van zijn team Quick-Step Alpha Vinyl: twee gebroken ribben, een breuk in het schouderblad en een klaplong. Zijn Belgische ploegmaat Ilan Van Wilder liep een kaakbreuk op. Ook Cabot zelf kwam niet ongeschonden uit de crash. Hij liep daarbij een meervoudige breuk in het linkersleutelbeen op.

“Vandaag lees ik heel wat commentaren: op z’n best onaangenaam, vaak helemaal fout”, schrijft Cabot in een mededeling op Twitter. “Het klopt wel dat ik als eerste tegen de vlakte ging. Terwijl ik helemaal rechts in het peloton in het wiel van de mannen van Bora zat, forceerde een renner van achteruit de doorgang, terwijl er daar geen plaats voor was. Daardoor had ik geen tijd om te remmen en raakte ik het achterwiel van de renner voor mij. Op een kwart van een seconde was het chaos.”

“Ik heb dus zeker geen onverantwoorde risico’s genomen. Mijn ploegmakkers en naasten weten hoeveel tijd ik achterin het peloton doorbreng om het gevaar te vermijden. Ik ben zeker geen heethoofd en zeker niet de laatste die in de remmen zal gaan. Sinds ik twee jaar geleden vader ben geworden, ben ik nog voorzichtiger geworden. Ik heb mijn collega’s en hun gezondheid altijd gerespecteerd. Daarom zou ik alstublieft willen vragen om te stoppen met de verspreiding van foute interpretaties. Ik leef mee met de renners die achter mij zaten en gevallen zijn en wens hen een spoedig herstel toe.”

Bardet: “Niet aan mij om te oordelen”

De Franse renner Romain Bardet had zijn landgenoot maandagochtend op sociale media vernoemd in een reactie na de koers en excuseerde zich daar meteen voor bij Cabot op Twitter. “Jérémy, je bevond je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”, aldus Bardet. “Het is niet aan mij om te oordelen wie verantwoordelijk was voor de val. Het spijt me dat mijn post verwarring schepte.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel schade

Niet alleen Julian Alaphilippe, Ilan Van Wilder en Jérémy Cabot liepen zondag breuken op bij de massale valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Vooral in Franse hoek blijkt de schade groot, want ook bij Élie Gesbert en Dorian Godon werden er breuken vastgesteld.

Voor AG2R-Citroën was Godon betrokken in de valpartij. Bij hem werden breuken in het linkersleutelbeen en in de rechterpols vastgesteld. Arkéa Samsic zag Élie Gesbert vallen. Hij hield een breuk in de rechterheupkom over aan de zware crash.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer