Tadej Pogacar toont menselijk gelaat en zakt erdoor op de Muur van Hoei: “Ik heb mezelf over de limiet gepusht”

Tadej Pogacar is dan toch ook maar een mens. De Sloveense alleskunner van UAE Team Emirates zakte erdoor op de Muur van Hoei toen Dylan Teuns zijn beslissende demarrage inzette.

Vincent Van Genechten

Hij werd uiteindelijk 12de, op 7 seconden van de Belgische winnaar. In onderstaande video is de laatste 500 meter te volgen. Pogacar zit daarbij in vijfde positie, vlak achter Teuns. Maar als de Limburger aangaat, moet de Sloveen passen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mogelijk moest hij een eerdere inspanning op de Muur van Hoei bekopen, toen hij tegen de dranghekken enkele plekken opschoof (video hieronder vanaf 1:25).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Wat er vandaag misliep? Ik had een platte band onderweg (lacht), maar voor de rest liep er niet zo veel mis”, aldus Pogacar. “Op het einde had ik de benen niet meer met nog 200 meter te gaan. Uiteindelijk was het toch een goeie dag voor ons, ik voelde me goed en keek uit naar zondag. Op een bepaald moment zat ik gewoon te ver, toen ik tegen de hekken zat ingesloten. Toen had ik het lastig. Dat heeft me wat krachten gekost, den ik. Het was een zware finale ook, dus. Ik heb mezelf over de limiet gepusht en haalde nauwelijks de finish. Maar ik hou van deze race en ik maak me geen zorgen voor Luik-Bastenaken-Luik. Ik zie dit niet als een teken van zwakte, je kan niet altijd een topdag hebben. Ik ga er zondag vol voor.”

Aart Vierhouten, ploegleider van Pogacar, maakt zich echter geen zorgen na een zichtbaar mindere Pogacar op de steile stroken in Hoei.

“Hij heeft natuurlijk al een druk voorjaar achter de rug en staat er ook elke keer”, klinkt het. “Nu was het een kwestie van twee weken trainen. Natuurlijk ben je teleurgesteld vandaag, maar ik zou me geen zorgen maken over Luik-Bastenaken-Luik. Dat is een andere wedstrijd, met minder wringen en zo. Je wil deze finale anders aanvatten, maar zonder de gewilde benen is dat lastig. Dat is voor Pogacar ook het geval tegen dit peloton. De Waalse Pijl draait altijd om kleine details in de finale, dat werd vandaag pijnlijk duidelijk. Als Pogacar aan de start van een wedstrijd staat, wil hij winnen. Dat was vandaag ook het geval. Naar zondag toe moeten we eens even samen zitten en kijken of mijn idee over vandaag gelijkloopt met dat van de renners.”

 ©  BELGA

Aleksandr Vlasov: “Dylan Teuns is te explosief voor mij, meer zat er niet in”

“Ik heb geprobeerd om zo goed mogelijk gepositioneerd te zitten aan de voet van de Muur van Hoei, maar ik ben niet de meest explosieve renner, dus ik heb geprobeerd om een zo regelmatig mogelijke beklimming te rijden. Dylan was supersterk bij zijn aanval, ik probeerde hem te volgen, maar meer zat er niet in. Hij heeft een zeer explosieve stijl.”

“We hebben er in de ploegbus vooraf nog over gesproken: de laatste 15 jaar is het hier steeds hetzelfde scenario: een groep van 30 à 40 renners die samen zit aan de Muur van Hoei. Een ander scenario is moeilijk. Te veel ploegen willen hier met hun beste renners aan de voet van de klim vooraan zitten.”

“De ploeg heeft me vandaag zeer goed bijgestaan, waardoor ik me kon sparen. De vorm is zeer goed en met de steun van de ploeg hoop ik ook zondag die benen te kunnen gebruiken om een goeie Luik-Bastenaken-Luik te rijden.”

“Ik geef nog steeds de voorkeur aan etappekoersen, maar ik ben ook in staat goede resultaten te behalen in eendagswedstrijden: ik ben al eens derde geworden in Lombardije en nu hier in de Waalse Pijl. Ik bereid me niet speciaal voor op dit soort wedstrijden. Ik rij etappekoersen en bouw daar mijn vorm op. Ik probeer dan fris aan de start te komen van een eendagskoers.”

Over het feit dat sommige Russische renners niet kunnen rijden, hij wel, onder neutrale vlag. “Ik ben heel blij dat ik mijn job kan blijven doen, maar ik ben gewoon een renner. Ik wil gewoon mijn job kunnen blijven doen.”()

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Tadej Pogacar

Video

Keuze van de redactie